Mentre la pandèmia de la Covid-19 continua causant estralls arreu i mig món, per no dir tot, està pendent dels resultats electorals dels Estats Units, el diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Inarritu ha viatjat fins a la República d'Artsakh per conèixer de primera mà el conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan. En aquesta entrevista a ElNacional.cat, el diputat basc explica quina és la situació actual de la guerra, com estan afrontant els habitants de la zona la situació i quins haurien de ser els moviments de la comunitat internacional per evitar "un segon genocidi".

jon inarritu Artsakh - cedida

Jon Inarritu davant de les ruïnes d'un hospital d'Stepanakert, a la República d'Artsakh / Foto: Cedida

Inarritu ha viatjat primer fins a Armènia amb una delegació internacional de parlamentaris i periodistes de fins a 11 països diferents. Després, ja sol, fins a la República d'Artsakh. L'objectiu del parlamentari, que recorda la germanor entre els pobles basc i armeni per les diàspores patides per ambdós països, és expressar el suport d'EH Bildu i observar i denunciar "el drama humanitari que s'està vivint".

Tant a Armènia com a l'Artsakh, Inarritu s'ha reunit amb figures d'important rellevància a la zona, com és el president d'Armènia, Armèn Sarkissian. Ja a l'Alt Karabakh, ha fet el mateix amb el president Arayik Harutyunián, el president del Parlament d'Artsakh, Arthur Tovmasyan, el ministre d'Exteriors d'Artsakh, Masis Mayilyan, i el defensor del poble d'Artsakh, que es va quedar cec a l'edat de sis anys per l'explosió d'una mina azerbaidjanesa. També ha parlat amb refugiats i civils de la zona.

jon inarritu republica d'artsakh - cedida

Inarritu, reunit amb el president del Parlament i diversos diputats de la República d'Artsakh / Foto: Cedida

Per a Inarritu, l'objectiu que persegueixen l'Azerbaidjan i Turquia amb aquesta ofensiva és clar: "Fer que la gent marxi per quedar-se amb el territori". I tots aquells que no marxin i es topin amb l'ofensiva tenen un futur molt negre. "És important evitar ja un segon genocidi", insisteix.

El diputat també denuncia que tant l'Azerbaidjan com Turquia estan violant l'alto el foc acordat pel Grup de Minsk i posa com a exemple un bombardeig sobre la capital, Stepanakert, que ell mateix ha viscut 'in situ' refugiant-se en un soterrani. "Tres persones han mort", lamenta. Sí que és cert, però, que de moment s'han aturat els "atacs teledirigits". "Però el problema ara són els milers de gihadistes que campen lliurement per la zona sud del país​. Són un perill no només per l'Alt Karabakh, sinó també per Armènia", adverteix. 

Per si el desplegament de gihadistes no fos poc, Inarritu també explica que l'Azerbaidjan i Turquia estan cometent altres crims de guerra com són "la mutilació de soldats morts, l'ús de bombes de dispersió i de bombes de fòsfor blanc i execucions sumàries". "Volen fer por, la majoria de gent viu en soterranis i refugis. El 70% de la població d'Artsakh s'ha vist obligada a desplaçar-se dins del país", detalla.

El diputat de Bildu adverteix que no es pot oblidar el paper de Turquia en aquest conflicte, país que, de fet, és el que està "impulsant l'ofensiva". "Està incendiant, no només la regió del Caucas, sinó totes les zones veïnes. Ho veiem a Grècia i Xipre, a Síria i al nord de l'Iraq amb el Kurdistan i ara també aquí", denuncia, i posa com a exemple l'ús de drons suïcida i de drons míssils per part de l'exèrcit turc.

És per aquest motiu que Inarritu reclama l'actuació immediata i contundent de la comunitat internacional i apunta especialment a l'OTAN. "S'hauria d'expulsar immediatament Turquia", assegura. També demana a l'OSCE i al Consell d'Europa que "facin més" i recorda que tant Armènia com l'Azerbaidjan formen part d'aquests dos òrgans. Finalment, critica la 'passivitat' de les Nacions Unides i rebutja la idea que no tingui capacitat per actuar al territori.

nens república d'artsakh cartells europa - cedida

Un grup de nens de la regió denuncien la passivitat d'Europa / Foto: Cedida

Tot i la superioritat de les forces azerbaidjaneses i turques, Inarritu revela que el poble d'Artsakh està convençut que "l'única opció que tenen és guanyar" perquè sinó es queden sense el seu lloc al món. De fet, ja ho reivindica el seu himne: 'Azat u Ankaj Artsaj', o el que és el mateix, 'Lliure i independent Artsakh'.