El govern espanyol ha negat aquest divendres que hi hagi un acord amb la conselleria d'Interior perquè els Mossos d'Esquadra s'encarreguin de la seguretat de la pròxima Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà l'any vinent a Barcelona. A través d'un comunicat, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha afirmat que el dispositiu de seguretat per aquesta competició "encara no s'ha dissenyat" i, per tant, "no s'ha fet el repartiment de funcions entre els cossos de seguretat". D'aquesta forma contradiu l'anunci del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que aquest dijous va afirmar que el cos dels Mossos d'Esquadra, en tant que policia integral de Catalunya, seria l'encarregat de dissenyar el Pla Director de Seguretat (PDS) per aquest esdeveniment esportiu. 

La delegació del govern espanyol ha afirmat que "els actors implicats es reuniran pròximament" per fer el disseny d'aquest dispositiu de seguretat i ha incidit que en aquest futur disseny "es respectaran les competències" dels diferents cossos de seguretat i que "en cap cas es produirà una cessió o invasió de competències alienes", tant a terra com al mar.

Amb aquestes paraules, l'executiu espanyol, de forma indirecta, vol deixar clar que les competències sobre el mar en aquest cas seguiran sent de la Guàrdia Civil. Malgrat tot, el departament d'Interior va afirmar dijous que els Mossos serien responsables del disseny del PDS "sense perjudici de les competències d’altres cossos policials". 

Conflicte sobre el control del mar entre Mossos i Guàrdia Civil

De fons hi ha un conflicte competencial entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil que s'arrossega des de fa anys. Els primers tenen competències administratives sobre les aigües marítimes interiors —més properes a la costa— però no penals, que des del març del 2019 són exclusives de la Guàrdia Civil. Malgrat tot, la Policia Marítima dels Mossos va iniciar el seu desplegament l'estiu del 2020 amb l'objectiu "d'assumir totes les funcions de policia integral i ordinària en tot el territori de Catalunya". 

L'estiu del 2021 aquest desplegament es va fer més evident amb la incorporació de noves embarcacions, amb les quals van auxiliar usuaris del mar, van participar en tasques de protecció del medi ambient i també van cobrir esdeveniments esportius i lúdics.