La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha negat aquest dimecres que el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, rebés emissaris per part del PSOE o de la Moncloa per convèncer-lo de presentar-se davant la justícia espanyola. “Aquest senyor no té cap credibilitat”, ha manifestat, a més de remarcar que està “fugat” de la justícia espanyola. En aquest sentit, ha afirmat que li sembla “vergonyós” que el PP utilitzi unes paraules del president exiliat com a “argument d’autoritat”. “Estan ancorats al passat”, ha afegit.

En declaracions al programa Al Rojo Vivo de la Sexta, la també ministra de Política Territorial ha volgut recordar que “Espanya va estar a punt de trencar-se per culpa d’una Declaració Unilateral d’Independència” l’any 2017 quan governava, precisament, el PP. “Aquest govern ha pogut recompondre l’ordre democràtic al país, i ha aconseguit recuperar la normalitat a través d’esforços per a la convivència”, ha asseverat Rodríguez. Segons la portaveu de l’executiu espanyol, els populars viuen aliens a “les coses que darrerament passen al món i que alteren la vida de moltes persones a través de moltes dificultats”. “No està en l’agenda del PP veure com apujaran els tipus d’interès”, ha afegit.

Rodríguez ha contraatacat el PP després que diversos diputats populars hagin aprofitat les seves intervencions durant la sessió de control al govern espanyol per preguntar als diversos ministres si han estat ells els que van anar a Waterloo per convèncer Puigdemont d’entregar-se a la justícia espanyola a canvi d’una reforma del delicte de sedició i un indult. Ha estat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, qui ha preguntat al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, qui és “el nou Senyor X” del PSOE, en referència als emissaris que haurien anat a visitar el president a l’exili.

En la sessió de control, Gamarra ha instat el president socialista a dir “qui ha anat a negociar el Codi Penal a la mida dels independentistes”. “Sigui qui sigui ho ha fet obeint les seves ordres”, ha manifestat la diputada popular; a més d’exigir més respostes a Sánchez sobre “qui ofereix que les lleis espanyoles es redactin a la seu d’Esquerra Republicana”. Segons el PP, els “pactes amb els independentistes” del govern de PSOE i Podemos dificulten l’execució de polítiques “per l’interès general”. “Sempre que vostè ha tingut l’oportunitat d’escollir, ha preferit el populisme, el radicalisme i l’independentisme en comptes de la moderació”, ha sentenciat Gamarra.

Aquest tiroteig de declaracions entre PSOE i PP arriba en un moment de màxima tensió entre socialistes i populars. La fractura entre les dues formacions ha quedat palesa després que s’hagi posat pausa a les negociacions entre els dos principals partits espanyols per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).