El govern espanyol ha reaccionat davant l'afirmació del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker —sobre que si a Catalunya guanyés el sí al referèndum seria una decisió respectada— considerant que era fruit d'una manipulació per part del Govern de les paraules del polític europeu. Fonts de la Moncloa consultades per El Nacional asseguren que la Generalitat "està mancada de qualsevol suport o reconeixement internacional al seu projecte de ruptura" i reiteren que això tampoc s'aconseguirà "manipulant ni tergiversant les declaracions dels dirigents internacionals", afirmen.

La qüestió és que la polèmica no hauria estat iniciada per l'executiu català, sinó pel mitjà Euronews, que titulava la seva informació amb aquest argument. El fet és que l'elenc de portaveus del mateix Juncker ha rebatut més tard que es manté la doctrina de la Unió Europea quant als afers domèstics dels Estats, és a dir, que siguin resolts internament. "Allò que diguin les Corts i el Tribunal Constitucional", reiteren. Així les coses, el vicepresident i conseller d'Economia Oriol Junqueras sí que se n'ha fet ressò a Twitter, afirmant que era una informació important per al procés.

Davant d'aquest escenari, però, les fonts recorden que la mateixa Comissió s'hauria desdit de les paraules de Juncker i busquen aïllar d'aquesta manera la possibilitat que s'estengui el rumor del reconeixement internacional a la causa sobiranista i el referèndum de l'1 d'octubre.