El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest migdia que Europa respectaria una victòria del  al referèndum d'independència de l'1-O. Fins i tot, ha anat més enllà i ha parlat dels tràmits posteriors als quals s'hauria de sotmetre Catalunya per adherir-se a la Unió Europea.

En una entrevista al canal internacional Euronews, el líder europeu ha explicat que la Comissió Europea "no prendrà part en debats interns", encara que siguin "democràtics, acceptables i acceptats". En la mateixa línia, ha insistit que "la seva política és respectar la Justícia i el Parlament espanyol". Després d'això, però, Juncker ha dit el que no havia dit cap dirigent europeu fins ara: "Si la independència de Catalunya veu la llum, respectarem aquesta elecció".

Aquesta resposta arriba menys de 24 hores després que el Departament d'Estat dels EUA, a través de la seva portaveu, Heather Nauert, afirmés que els Estats Units no "interferiran" i treballaran "amb el govern que surti" de la votació.

El president de la CE també ha afegit que això no vol dir que Catalunya fos membre de la UE "el matí després de la votació", sinó que s'haurà de sotmetre al procés d'adhesió tal com ho han fet els països que s'hi han incorporat a partir del 2004.

Un dels primers en fer-se'n ressò ha estat el vicepresident de Catalunya, Oriol Junqueras, que ha destacat la importància d'aquestes declaracions:

Hores més tard de les declaracions de Juncker, el compte de Twitter de la Comissió Europea les ha desmentit, assegurant que el que volia dir en realitat era que "les decisions del TC han de ser respectades" i, per tant, "només es pot acceptar el resultat del referèndum si es compleix aquesta condició".

Read in English