La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va assegurar en una entrevista al diari ABC el passat gener que les ingerències estrangeres en el procés català “eren evidents”. Però, quan se li demana al Govern espanyol concreció sobre aquestes ingerències tan “evidents”, és incapaç de posar un sol exemple.

Així ha quedat constatat en la resposta que ha donat a la pregunta escrita del senador de Bildu Jon Iñarritu. Malgrat que el polític basc demana detalls sobre “quines són les ingerències detectades”, “en què han consistit” i “de quins territoris procedien” —i li demana un llistat—, el Govern espanyol respon amb vaguetats.

En una rèplica de tan sols cinc línies, l’executiu de Rajoy es limita a assegurar que “la proliferació de desinformació i notícies falses distribuïdes de manera massiva, tant a través del ciberespai com a través de mitjans clàssics afins al desinformador, busquen manipular la percepció del ciutadà per a orientar-la en favor d’interessos de tercer divergents d’aquells dels Estats sobirans o els seus conciutadans”. I aquí s’acaba.

Concretament, Cospedal assegurava en l’entrevista publicada el 7 de gener d’enguany que, més enllà de la broma que Puigdemont era un agent rus anomenat Cipollino, “que hi ha hagut ingerències estrangeres és evident”. També deia que “que ve de determinats territoris també és evident i negar l’evidència és absurd”. Però d’evidència no ha estat capaç d’aportar-ne cap.