El govern espanyol ha aprovat presentar dos incidents d'execució de sentència al Tribunal Constitucional (TC) contra els punts de la resolució del Parlament del 25 juliol en defensa del dret a l'autodeterminació i el que torna a reprovar del rei Felip VI, segons ha informat la ministra portaveu Isabel Celaá  No només això, la ministra ha confirmat que l'Executiu ha reclamat que es notifiqui al president del Parlament, Roger Torrent, sobre les conseqüències d'ignorar aquest avís.

L'executiu espanyol ha demanat al TC que es notifiqui la providència i s'adverteixi personalment Torrent, així com el secretari general del Parlament, Xavier Muro, i als membres de la Mesa sobre la seva obligació d'abstenir-se de realitzar qualsevol actuació tendent a donar compliment a les resolucions així com el seu deure de paralitzar qualsevol iniciativa que suposi directament o indirectament eludir o ignorar les sentències. Així mateix, reclamen que se'ls apercebi de les eventuals responsabilitats en què poguessin incórrer.

La possibilitat que el TC comuniqui aquestes notificacions personals sobre les conseqüències de desobeir les seves decisions va ser introduïda pel PP a través d'una reforma de la llei orgànica, en què es va capacitar l'Alt Tribunal per sancionar o inhabilitar arran els responsables dels incompliments. En aquell moment, el PSOE es va posicionar en contra de la reforma. El primer cop que es va aplicar va ser quan es va advertir la Mesa presidida per Carme Forcadell.

En concret, el Consell de Ministres ha decidit presentar dos incidents d'execució sentència contra determinats incisos de les resolucions aprovades pel ple el 25 de juliol relatius al rei Felip VI i sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació. 

A parer del govern espanyol, els punts en què el Parlament es ratifica en la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació com a instrument d'accés a la sobirania del conjunt poble Catalunya incompleixen les sentències del TC 259/2015 i 136/2018, per la qual cosa en sol·licita la nul·litat i suspensió immediata.

Pel que fa la resolució en què el Parlament es referma a la reprovació del Rei, el govern recorda que el TC ja es va pronunciar en la sentència 98/2019 de 17 juliol. 

Portarà al TC tres resolucions més

El ministre de Política Territorial, Luis Planas, ha afirmat que també portaran al TC les tres resolucions aprovades al Parlament la setmana passada al Debat de Política General sobre l’1-O, els presos i la presencia de la Guàrdia Civil a Catalunya. El ministre ha dit que encara han d'estudiar si serà amb un recurs ordinari o si també ho faran via incident d'execució. En tot cas, Planas ha previst que s'aprovi divendres de la setmana que ve.