El Parlament ha aprovat aquest dijous la retirada dels agents de la Guàrdia Civil de Catalunya. Justament quan fa dos anys de la brutal actuació d'aquest cos policial per aturar el referèndum de l'1 d'octubre, i quatre dies després de les nou detencions de membres dels CDR acusats de terrorisme, JxCat i ERC s'han posat d'acord per sotmetre a votació del ple la sortida de l'institut armat del territori català.

La proposta, debatuda en el marc del Debat de Política General, ha rebut el suport de la CUP, mentre que els Comuns s'ha abstingut i Cs, PSC i PP hi han votat en contra.

El text aprovat també demana que "s'aturin les operacions policials" de tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat que consideren "prospectives" i que fan una "utilització especulativa i arbitrària dels tipus penals associats al terrorisme per a tal de reprimir l’activisme social i polític". Amb tot, considera que la Guàrdia Civil és un cos de "caire polític" que està centrat en "perseguir determinats col·lectius polítics i socials", pel que considera que s'hauria de retirar de Catalunya. 

Aquesta és la primera vegada que la cambra catalana sotmet a votació i aprova una resolució d'aquesta magnitud, a diferència del Parlament Basc, que sí que ho ha votat en diverses ocasions. L'última, el febrer de 2017, quan el ple va rebutjar la proposta de Bildu de retirar tots els efectius dels cossos policials espanyols. 

 

Dimissió de Cunillera

A més, el Parlament també ha aprovat, amb el vot dels mateixos partits, demanar la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en considerar que és “manifestament incapaç de garantir els drets fonamentals de la ciutadania". Una demanda que arriba, també, després que la delegada socialista afirmés just després de les detencions que s'havien practicat amb "caràcter preventiu" per evitar "possibles actes delictius".