Tan sols constituir-se, el govern espanyol de coalició va posar en marxa la maquinària per aprovar uns nous pressupostos de l’Estat. Fins i tot va aconseguir tirar endavant els objectius de dèficit i defensa per al conjunt d’administracions. Però la pandèmia global del coronavirus, amb una forta càrrega sobre els comptes públics i una forta recessió econòmica, ha capgirat tots els plans. Un cop superat l’estat d’alarma, l’equip de María Jesús Montero ja treballa en uns nous comptes, però per al 2021. I també ha canviat l’estratègia: la dreta també s’hi ha d’involucrar. Els aliats de la moció de censura i la investidura han deixat de ser prioritaris. De moment, les peticions expresses d’ERC són ignorades des de La Moncloa.

Segons fonts del govern espanyol, la intenció és la de presentar el projecte de pressupostos del 2021 “en temps i forma”. Això voldria dir presentar-los a finals de setembre, passades les vacances d’estiu. L’executiu acabaria de tancar les ajudes europees durant el mes de juliol i l’agost el dedicaria a sondejar els suports als comptes públics, obrint el diàleg amb totes les forces polítiques, no només amb els seus socis. A la tardor es durien a les Corts espanyoles, per aquest ordre, el sostre de despesa, la senda de dèficit i, finalment, el projecte de pressupostos.

Les demandes fetes per ERC han estat ignorades pel govern espanyol. En primer lloc, que aquests no es negocïn amb la dreta. L’executiu ja fa setmanes que reclama al PP i Ciutadans que s’asseguin a parlar dels comptes públics. En el seu canvi d’estratègia, Ciutadans s’hi ha posat bé, tot i que demana desactivar la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Els populars també estan virant tímidament. Malgrat la seva dura oposició, el debat està obert. Aquest dilluns, Ana Pastor assegurava que “aquelles coses que poden ser sensates i bones per als ciutadans, el PP hi serà per a donar-hi suport”.

Aquest mateix dimarts, des de la sala de premsa de La Moncloa, María Jesús Montero hi ha tornat a insistir. “Espero que el PP no s’autoexclogui o posi línies vermelles”, ha assegurat Montero. “Aquests han de ser uns comptes que tinguin un ampli consens. Si no ho són ara, quan ho seran?”, ha preguntat.

Per altra banda, també un no a la possibilitat d’endarrerir la presentació dels pressupostos perquè no coincideixin amb unes hipotètiques eleccions catalanes. Aquesta coincidència complicaria molt el suport d’ERC als comptes públics, com han advertit els mateixos republicans. Però des de l’equip de Montero reiteren la seva voluntat de presentar-los “en temps i forma” perquè entrin en vigor el gener del 2021. Només si els números no surten, la ministra d’Hisenda “esgotarà les possibilitats” i estirarà els terminis.

Els socialistes, i especialment Montero, tenen ben present en la memòria el naufragi dels pressupostos de l’Estat del febrer del 2019, que van acabar desembocant en una forta inestabilitat política i dues eleccions generals consecutives. Els comptes ni tan sols van arribar a superar la tramitació per part del ple del Congrés, pel vot en contra de les formacions independentistes, que mesos abans havien facilitat la moció de censura contra Mariano Rajoy. Va ser l’endemà de començar el judici del procés al Tribunal Suprem.

La taula de diàleg, en standby

Des d’ERC han lligat en tot moment l’aprovació dels pressupostos de l’Estat al progrés de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Ni tan sols està clar quan es reunirà aquesta taula. L’horitzó és la segona quinzena de juliol, però no està ni molt menys tancat. Després d’insinuar que deixarien passar les eleccions catalanes, aquest dimarts el govern espanyol ha passat la pilota al president Quim Torra: ha d’aclarir si vol reunir-la ja. Fora de càmeres, des de l’executiu qüestionen la “voluntat política” del president de la Generalitat.