Si no és possible una investidura abans del 23 de setembre, data límit fixada per la llei electoral, el govern espanyol estarà en funcions quan arribi la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici al procés. Així ho ha volgut advertir aquest divendres la vicepresidenta Carmen Calvo, hores després del fracàs de la investidura de Pedro Sánchez. “Ens preocupa”, ha admès la dirigent espanyola, que ha instat a posar-hi remei aconseguint una investidura efectiva.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, on ha eludit l’autocrítica dels socialistes, Carmen Calvo ha advertit que “si els demés no assumeixen la seva part de la tasca, estarem en funcions per donar una resposta de manera cohesionada”. Ha subratllat la seva “preocupació” i “inquietud”, perquè és un assumpte que afecta “la convivència i la qualitat de la democràcia espanyola”. En cas que no s'aconsegueixi investidura abans del 23 de setembre, es dissoldran les Corts espanyoles i es convocaran eleccions per al 10 de novembre.

“Ens agradaria que en aquell moment no hi hagués govern en funcions i poder donar una resposta absolutament tranquil·litzadora”, ha insistit Carmen Calvo a l'inici de la compareixença, que també ha servit per a donar per esgotada l'oferta de coalició a Unidas Podemos. Justament la sentència de l'1-O també pot afectar una hipotètica investidura al setembre, posant més difícil l'abstenció dels diputats d'ERC, com ha advertit en diverses ocasions el portaveu republicà Gabriel Rufián.