Després del fracàs del govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos, “toca explorar altres situacions” per no enviar Espanya a una repetició electoral. En aquests termes s’ha expressat aquest divendres la vicepresidenta en funcions i cap de l’equip negociador, Carmen Calvo, l’endemà que naufragués la investidura de Pedro Sánchez. Després d’això, ha tancat la porta a noves ofertes en aquest sentit per a compartir executiu. “Està rebutjat i rebutjat queda”, ha sentenciat la dirigent espanyola, carregant contra Pablo Iglesias. Ell ha "barrat el pas" a aquesta opció i "no hi ha via en aquesta direcció".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta en funcions ha evitat l’autocrítica i ha traslladat la responsabilitat als qui eren els seus potencials socis. “Han tancat la porta a una oferta que ha estat producte de la flexibilitat i el realisme”, ha assegurat. “Ens hem mogut cinc vegades fins a una vicepresidència i tres carteres importants. No ha estat acceptat. Aquesta via ha estat explorada i no ha funcionat. Toca explorar altres situacions”, ha sintetitzat. Amb Podemos continua havent-hi fórmules possibles, però "la coalició no", ha deixat clar.

En aquest sentit, la dirigent espanyola ha traslladat tota la culpa cap a Unidas Podemos, que “ha rebutjat una oferta raonable, equilibrada, possible i comprensible per a inaugurar un espai inèdit”, i ha remarcat un “rècord lamentable per a l’esquerra espanyola” que ostenta Pablo Iglesias: “El senyor Iglesias té sobre seu la responsabilitat de dues investidures fallides d’un president socialista”. És per això que ha instat el secretari general de Podemos a “meditar” sobre el que ha passat aquesta setmana.

El següent pas de Sánchez serà parlar amb tots els responsables polítics, també els de la dreta, als qui també ha responsabilitzat de la situació. “No han fet la seva feina”, ha assegurat Carmen Calvo. Malgrat tot, ha carregat especialment contra Albert Rivera, tant per negar-se a reunir-se amb el candidat a la investidura en el seu moment com per parlar durant el debat al Congrés d’una “banda”.

En canvi, la dirigent socialista ha exhibit molta més sintonia amb el Partit Popular, malgrat que sigui l’adversari natural del PSOE. S’ha mostrat disposada a parlar amb els populars sobre una hipotètica a canvi “d’assumir elements d’Estat amb un altre partit d’Estat”, però ha avisat que “res més” que això. "No ha pogut ser també per la manca d'assumpció de responsabilitats dels dos partits de la dreta", ha insistit.

Carmen Calvo ha confirmat que aquest divendres al matí el president Pedro Sánchez ha mantingut una audiència amb el rei Felip VI, on han abordat la investidura fracassada. Però ho ha situat en el marc dels despatxos setmanals que mantenen el cap de l'Estat i el cap del govern. Malgrat tot, ha avisat que ara per ara "no hi ha candidat" fins que el monarca no torni a proposar-ne un després d'una ronda de consultes que de moment no iniciarà fins que no s'aclareixi una mica la situació.