Comencen els homenatges al dictador Francisco Franco, que aquest diumenge 20 de novembre, fa 47 anys que va morir. Malgrat l'entrada en vigor de la nova llei de Memòria Democràtica, que determina com actes contraris a la memòria els esdeveniments públics que "suposin exaltació personal o col·lectiva dels dirigents de la dictadura", aquest dijous es va celebrar a Madrid una missa en honor a Franco que va acabar amb els seus assistents amb els braços enlaire i entonant el 'Cara al Sol'. Més d'un centenar de persones van assistir a aquesta missa celebrada a la parròquia dels Dotze Apòstols per enaltir el dictador espanyol, al final de l'acte també cridaven a l'uníson "Franco, Franco, Franco". 

"Oferir aquesta santa missa perquè descansi eternament Francisco Franco", així va començar la cerimònia, segons explica aquest divendres eldiario.es. Aquest només era l'inici d'una bateria de gestos i càntics en honor a Franco, a la porta de la parròquia, dos dels assistents també se saludaven amb un "Arriba Espanya, Viva Franco. Dilo sin miedo". Un altre dels participants a l'acte, simpatitzant de la Fundació Francisco Franco, entregava uns fulletons amb una imatge de Franco, una esquela i la frase: "Va morir, al servei de la pàtria, el 20 de novembre de 1975". 

Salutacions i càntics franquistes

Entre els assistents a la missa es trobava un dels nets de Franco, Jaime Martínez-Bordiú, i segons explica eldiario.es, en el moment que va abandonar la parròquia, la resta d'assistents van iniciar uns càntics en homenatge a Franco acompanyats del braç en alt. La nova de llei de Memòria Democràtica ha provocat que el to de la cerimònia fos més prudent que la d'anys anteriors. L'any 2018, el rector de l'església San Francisco de Borja va assegurar durant el seu sermó que l'obra del dictador havia estat "insuperable", i després va enumerar alguns dels "èxits" de la seva dictadura com "els pantans, els pobles, la classe mitjana, i la seguretat social", recorda el citat diari.

Durant la cerimònia d'aquest dijousm el capellà es va limitar a homenatjar Franco "pel nostre germà Francisco Franco, preguem al senyor. Pels seus familiars, amics i espanyols de bé, preguem al senyor". Per altra banda, també va tenir una petició "per la unitat catòlica d'Espanya i de tota la hispanitat". 

Jaime Martinez Bordiu a la missa homenatge a Franco
Jaime Martínez-Bordiú, net de Franco, a la missa en homenatge al dictador aquest dijous a Madrid / Europa Press
misa homenaje Franco
Els assistents a la missa en homenatge a Franco aquest dijous a Madrid / Europa Press

Homenatges franquistes

Aquesta missa és només l'inici d'una sèrie d'homenatges a Franco davant la proximitat del 20-N. El pròxim diumenge, se celebrarà una concentració promoguda pel Moviment Catòlic Espanyol a la plaça d'Orient a Madrid. Per la seva banda, la Falange homenatjarà José Antonio Primo de Rivera també el pròxim 20 de novembre, l'acte es fa amb el permís i vistiplau de la delegació del govern espanyol a Madrid. La data en què se celebrarà l'homenatge coincideix amb l'afusellament del fundador de l'organització d'extrema dreta. La mateixa Falange ha publicat a les seves xarxes socials la informació sobre l'acte que es durà a terme al número 24 del carrer Génova de Madrid, molt a prop de la casa on va néixer Primo de Rivera. Posteriorment, es farà una manifestació fins a la Moncloa i se seguirà en direcció al Valle de Cuelgamuros (Valle de los Caídos), on hi ha tomba de Primo de Rivera.