A Moncloa es feliciten per la convalidació dels sis decrets llei aquesta setmana per part dels “representants de la sobirania”. Dos dies després que la Diputació Permanent del Congrés de Diputats donés llum verda a normes com la de mesures pel lloguer o l’allargament del permís de paternitat, la portaveu Isabel Celaá ha insistit que “el que va succeir és absolutament habitual i normal”. Després d'aquesta victòria, el Consell de Ministres d’aquest divendres ha impulsat més agenda social en la recta final de la precampanya electoral

Malgrat les crítiques d’”electoralisme” per part de tots els partits del Congrés, també dels qui els van aprovar, Celaá s’ha “felicitat perquè els diputats hagin entès la necessitat i urgència d’aquests reial decrets llei”. Ha subratllat que, en democràcia, s’han aprovat un total de 39 decrets en període electoral, dels quals només set tenien a veure amb catàstrofes naturals.

Davant de tot això, la ministra portaveu ha subratllat el “correcte funcionament” de la democràcia espanyola. Per tot això, en la seva reunió d’aquest divendres, ha abordat més agenda social, com és el cas de l’estratègia nacional contra la pobresa energètica o el pla de lluita contra l’atur de llarga durada.

Pel que fa a la pobresa energètica, el projecte contempla 19 mesures concretes que permetin reduir el 50% dels afectats per aquest drama d’aquí al 2025. Girarà al voltant de quatre eixos: el coneixement sobre la pobresa energètica, la millora de les respostes, la millora de les condicions en habitatges i la consciència dels consumidors.

Per altra banda, també s’ha presentat el pla Reincorpora-t de lluita contra l’atur de llarga durada. La ministra de Treball Magdalena Valerio ha lamentat que l’atur de llarga durada a Espanya, del 6,8%, més que duplica la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 2,8%. L'objectiu és facilitar la reincoporació dels aturats, però també prevenir els factors de risc.

El CEO i el referèndum

Sobre el baròmetre del CEO fet públic aquest divendres, que mostra que gairebé el 80% dels catalans és partidari d’un referèndum, Celaá ha negat la major. “Més enllà de les enquestes, el referèndum no és un dret, no està contemplat a la Constitució”, ha assegurat. “És un mecanisme binari que no arregla problemes en societats”, ha continuat. I ha posat l’exemple del Brexit, amb la pugna entre “els principis de legalitat i de realitat”.

Gibraltar

Per altra banda, el govern espanyol també s’ha felicitat per l’”èxit” que el Parlament Europeu i el Consell Europeu hagin “reconegut Gibraltar com una colònia”. Segons ha dit Isabel Celaá “suposa un gran pas endavant per a les reivindicacions del nostre país”. Ha afegit que ha estat possible “gràcies a una posició ferma des d’un lideratge europeista d’Espanya”.