Ha estat una de les grans polèmiques de la precampanya electoral: els decrets socials de Pedro Sánchez. Però finalment, malgrat l’ofensiva de la dreta, han pogut tirar endavant. Aquest dimecres la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats, l’òrgan de representació del ple quan les Corts estan dissoltes, ha donat llum verda a la seva convalidació a tots ells, gràcies a la majoria de la moció de censura. Entre aquests hi ha el del lloguer, que havia estat tombat abans per Podemos i ERC, que el consideraven insuficient. També l'allargament del permís de paternitat. Ni tan sols PP i Cs han anat a l'una.

Han estat unes hores en què el govern espanyol no ha tret la mà de la calculadora, perquè cada vot comptava. El PP i Ciutadans sumaven 32 vots, tan sols un per sota de la majoria absoluta de la Diputació Permanent. Però finament ha aconseguit el suport a tots dels decrets: el de mesures urgents per a l'habitatge, el d’ampliació del permís de paternitat, el d’igualtat de tracte entre homes i dones, el de prevenció de lluita contra la precarietat laboral, el de l'estiba o el de mesures per al Brexit.

Des de primera hora del dia, els partits independentistes catalans i Bildu han deixat clar el seu suport a tots els decrets. Però no ha estat el cas del PNB, que ha expressat els seus dubtes sobre el decret de l'habitatge. Després d'hores d'incertesa, hi ha acabat donant suport després de parlar amb representants del govern espanyol sobre les transferències al País Basc.

Amb diferents matisos, Unidos Podemos, ERC, el PDeCAT, el PNB, Bildu i Compromís han votat a favor dels sis decrets. La dreta, en canvi, s'ha trencat. Mentre el PP ha votat en contra de tots, Ciutadans ha aprovat tres (Brexit, paternitat i superàvit per les comunitats i ajuntaments), ha votat en contra del decret del lloguer i s’ha abstingut a la resta. Tots els grups han coincidit a considerar-los "electoralistes", per haver estat aprovats pel Consell de Ministres un cop convocades les eleccions del 28-A.

"Aquests decrets no són urgents, són electoralistes", ha lamentat el diputat del PDeCAT Carles Campuzano a l'entrada a la Diputació Permanent, que ha advertit que el govern Sánchez "ens posa en una situació difícil. Més enllà ha anat Patricia Reyes (Ciutadans): "No sé com no els cau la cara de vergonya".

Lloguers, paternitat, subsidi pels majors de 52 anys...

El decret dels lloguers amplia la pròrroga obligatòria de tres a cinc anys (o set anys si el llogater és una persona jurídica) i la pròrroga tàcita d’un a tres anys. També s’amplia a dos mesos per a l’iniquilí i quatre mesos per al llogater el termini de pre-avís per a no renovar el contracte. I contempla mesures per a “impulsar l’oferta d’habitatges en lloguer assequible”. Hi haurà un índex de preus del lloguer vinculat a l'IPC.

Per altra banda, amb el decret de lluita contra la precarietat laboral, l’executiu de Sánchez rebaixa de 55 a 52 anys l’edat per poder cobrar el subsidi destinat a aturats de llarga durada. La norma també inclou bonificacions als aturats de llarga durada, i mesures per impulsar el control de la jornada laboral i el pagament de les hores extra.

Amb el decret d'igualtat laboral entre homes i dones, la baixa per paternitat s'ampliarà progressivament durant dos anys fins a la seva equiparació. Des del passat 1 d'abril els pares ja disposen d'un permís de vuit setmanes, però l'objectiu final és que pares i mares en tinguin setze.