Malgrat les noves informacions que impliquen de ple el Centre Nacional d'Intel·ligència en el CatalanGate, el govern espanyol diu tenir "la consciència tranquil·la". És el missatge que ja va traslladar Félix Bolaños el diumenge des de Barcelona i avui des de la sala de premsa de La Moncloa. Des del govern espanyol es comprometen a "esclarir els fets" però limiten l'abast a la comissió de secrets oficials del Congrés (encara per constituir) després de la investigació interna del mateix CNI. El ministre de la Presidència ha tancat la porta a una comissió d'investigació parlamentària, justificant que estaria limitada per la llei franquista de secrets oficials i la llei del mateix organisme d'intel·ligència.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres s'ha aferrat, doncs, al control intern del propi CNI a petició pròpia i a les investigacions que faci el Defensor del Poble. "El govern espanyol hi col·laborarà per complet, fins i tot desclassificant documentació", ha assenyalat Félix Bolaños. Ha demanat anar "pas a pas" i ha subratllat que encara "estem en una fase d'esclariment dels fets", que "és essencial per a poder garantir que les institucions de la democràcia funcionen i han funcionat amb totes les garanties".

En aquest sentit, el ministre Bolaños ha fet una defensa de la tasca del CNI: "Els serveis d'intel·ligència en les democràcies avançades serveixen per a salvar vides i protegir els dies". Per això ha justificat la investigació interna, per a eliminar les "ombres" de sospita que pugui haver-hi per les informacions conegudes durant l'última setmana. Ha subratllat com les conclusions d'aquesta auditoria interna seran explicats a la comissió de secrets oficials per la directora de l'organisme, on tots els grups podran preguntar, rebre informació i consultar documentació (però no fer-la pública).

En qualsevol cas, i malgrat que la Generalitat manté congelades al mínim les relacions, Bolaños ha qualificat com a "molt positiva" la reunió de diumenge a Palau i ha tractat de treure-hi ferro. "És molt positiu, quan hi ha dificultats, que ens asseguem, dialoguem, ens miren de cara i busquem junts l'entesa", ha defensat el titular de Presidència, que ha reiterat que Pedro Sánchez manté l'aposta per aquesta via política. "Com més dificultats, més dosis de diàleg", ha reblat el dirigent socialista, que ha expressat comprensió per la "preocupació" dels espiats i de la societat catalana i espanyola.

Tot plegat arriba amb la tramitació del decret anticrisi, que es votarà aquest dijous al Congrés dels Diputats. Bolaños ha fet una crida a totes les forces, també als independentistes, a donar-hi suport. I ha advertit: "Qui hi voti en contra estarà perjudicant la ciutadania".

L'independentisme assenyala Robles

Totes les noves informacions que apareixen impliquen de ple el CNI, que hauria utilitzat Pegasus per a espiar independentistes amb el programari israelià Pegasus. I totes les mirades es fixen en la seva màxima responsable política, Margarita Robles, ministra de Defensa. Aquest dimarts, el conjunt de formacions independentistes al Congrés ha assenyalat justament el seu cap, perquè doni totes les explicacions que calgui o dimiteixi. I un altre denominador comú: la comissió de secrets oficials no és suficient i cal una comissió d'investigació que hi posi llums i taquígrafs. Mentrestant, el decret anticrisi que votarà dijous el Congrés es troba en l'aire. Gabriel Rufián els ha donat un termini de 48 hores per a moure fitxa.