Totes les noves informacions que apareixen impliquen de ple el Centre Nacional d'Intel·ligència, que hauria utilitzat Pegasus per a espiar independentistes amb el programari israelià Pegasus. I totes les mirades es fixen en la seva màxima responsable política, Margarita Robles, ministra de Defensa. Aquest dimarts, el conjunt de formacions independentistes al Congrés ha assenyalat justament el seu cap, perquè doni totes les explicacions que calgui o dimiteixi. I un altre denominador comú: la comissió de secrets oficials no és suficient i cal una comissió d'investigació que hi posi llums i taquígrafs. Mentrestant, el decret anticrisi que votarà dijous el Congrés es troba en l'aire.

Des d'ERC, principal aliat fins ara del govern espanyol, veuen del tot insuficient les iniciatives plantejades pel govern espanyol. La comissió de secrets no serveix "per a res". El "mínim", asseguren, ha de ser una comissió d'investigació. "El que està passant és gravíssim", ha advertit el portaveu republicà Gabriel Rufián, que ha apuntat directament contra la ministra de Defensa: "Si Robles ho sabia, ha de dimitir. Si no ho sabia, ha de donar explicacions". Rufián ha carregat justament contra la manca d'explicacions de La Moncloa, que és "responsable per acció o omissió" i ha llançat un altre avís a navegants: "Cada minut en silenci afecta la democràcia d'aquest país".

 

En la mateixa línia, Míriam Nogueras ha denunciat que "l'objectiu del govern espanyol és diluir el que està passant, aquest escàndol" posant el focus en els serveis d'intel·ligència. En aquest sentit, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats ha recordat que "el CNI depèn del govern de l'Estat espanyol" i que "tots els informes arriben al president del govern espanyol". Per això ha reclamat una comissió d'investigació "amb llums i taquígrafs" i que "s'investiguin i es depurin responsabilitats".

En el mateix terreny s'ha mogut Ferran Bel, justament un dels diputats espiats amb Pegasus segons les informacions que s'han publicat. El portaveu del PDeCAT ha reclamat investigar "qui va autoritzar políticament l'inici d'aquest espionatge i qui l'ha conegut en els últims anys". En funció d'això, ha dit, "s'hauran d'assumir responsabilitats". Preguntat sobre Robles, ha assegurat que és la ministra que "haurà de donar més explicacions i haurà d'assumir és responsabilitats". Bel també ha retret que la Fiscalia no hagi obert d'ofici una investigació a diferència d'altres casos.

Des de la CUP també retreuen el silenci el govern espanyol. "Per què no es donen explicacions públiques? On està la ministra de Defensa? On està el president del govern espanyol? Per què el PSOE s'amaga?", s'ha preguntat la diputada Mireia Vehí, que ha reblat: "Si no hi ha explicacions és perquè les que tenen no passen la llum de l'opinió pública​".

En aquest context, els partits independentistes catalans i bascos, de la mà d'Unidas Podemos, Més País, Compromís i BNG han signat una declaració conjunta que insta el PSOE a permetre la creació d'una comissió d'investigació, que de moment s'ha admès a tràmit a la Mesa però previsiblement serà tombada més endavant. El text denuncia una "vulneració flagrant" de drets i llibertats i dispara: "Els indicis apunten a la implicació directa del CNI sota control de la ministra de Defensa, Margarita Robles, sense descartar l'autoria o participació d'altres organismes estatals".

Decret en l'aire

Mentrestant, l'agenda legislativa continua al Congrés dels Diputats. Aquest dijous es votarà la convalidació o derogació del decret del govern espanyol per a fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna. Un decret que està en l'aire. Rufián ha advertit el govern espanyol que té "48 hores per a donar un munt d'explicacions" i que "tombar l'agenda legislativa" és "l'únic idioma que entén el PSOE". En aquest sentit, ha deixat l'escenari obert i ha traslladat tota la pressió cap als socialistes. En qualsevol cas, ha deixat clar que el diàleg no s'atura. "El pres més injustament empresonat, Nelson Mandela, va estar 27 anys a la presó i ni un sol dia no va deixar de voler negociar amb els qui l'empresonaven", ha comparat el republicà. En canvi, el PDeCAT votarà a favor del decret, perquè l'exigència de responsabilitats "no significa que ens instal·lem en el no​ a tot".