El govern espanyol ha convocat a última hora una roda de premsa per valorar la conferència que ha fet el president Quim Torra aquest vespre al TNC. Segons la portaveu de l'Executiu espanyol, Isabel Celaá, les paraules els han semblat "més ancorades a finals del segle XIX i XX que el segle XXI". Ha resumit el discurs com una "constant apel·lació a grans paraules convertides en conceptes suprems a vegades buits" i ho ha exemplificat amb les demandes de "llibertat" que ha fet el president.

Després de carregar fort contra Torra, la portaveu ha canviat de to per recomanar-li que s’obri a un "diàleg dins la legalitat" sobre el que uneix “tots els catalans i catalanes” siguin o no independentistes, el mateix que els “ha vingut unint històricament: l’autogovern”. 

La portaveu ha assegurat que el discurs de Torra és el de “l’independentisme clàssic” i “sense massa novetats” dirigit “en exclusiva” als independentistes. En aquest sentit, li ha demanat que faci “passos endavant” i s’obri a la negociació sobre la millora de l’autogovern en la línia de l’oferta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer per a una reforma de l’Estatut, així com entre catalans independentistes i no independentistes.

Celaá també ha advertit que sigui quina sigui la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders independentistes, i independentment del fet que Torra digui que no acceptarà cap alternativa a una absolució, el govern de la Generalitat "haurà d’acceptar" el criteri del tribunal.

“Volem seguir endavant i trobant solucions junts”, ha dit abans d’emplaçar de nou a Torra que s’obri a “escoltar, dialogar” no només amb el govern d’Espanya sinó “entre tots els catalans”. “Precisament a través d’aquesta via podem desbloquejar un conflicte polític que hi ha a Catalunya, donem una oportunitat a la política”, ha dit. 

Respecte a la negativa de Torra d’acceptar una sentència que no sigui absolutòria, Celaá ha afirmat que Torra “està en el seu dret” però a Espanya hi ha “un sistema judicial que és garantista i té recursos i possibilitats”.