Sense un full de ruta tancat, però sense acceptar renúncies. El president, Quim Torra, ha exposat aquest vespre des de l'escenari del Teatre Nacional de Catalunya les seves propostes per fer efectiva la República. Ha reivindicat el referèndum de l'1-O i el mandat que se'n deriva, sense renunciar al diàleg, i ha advertit que no acceptarà una sentència contra els presos polítics que no sigui la lliure absolució. “Aquesta proposta que faig avui al poble de Catalunya té una divisa molt senzilla, o llibertat o llibertat”, ha proclamat en una avís que ha estat acollit amb aplaudiments a la sala del TNC, atapeïda i expectant.

L'interès davant les paraules del president anava molt més enllà de l'auditori del teatre. Tant bon punt ha acabat la intervenció, el govern de Pedro Sánchez ha convocat la premsa a la Moncloa per titllar el seu discurs de decimonònic. Per la ministra portaveu, Isabel Celaá, les crides a la llibertat que ha anat reiterant Torra no eren més que "grans paraules, convertides en conceptes suprems, a vegades buits". Des de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat l'executiu espanyol que apliqui de nou el 155. 

La conferència deTorra no revelava grans novetats ni sorollosos anuncis, però ha volgut teixir una intervenció molt reivindicativa que ha començat denunciant la violència i la repressió de l'Estat i apel·lant, a les portes de la Diada i la commemoració de l'1-O, a la mobilització, el consens i la transversalitat del moviment independentista. El president ha insistit un cop i un altre que l’objectiu del Govern és fer de Catalunya un “estat independent en forma de República”, però també ha deixat clar, en castellà, que és l'hora de dialogar, escoltar i negociar.

conferència Torra Sergi Alcàzar

Entre els missatges que avui ha enviat Torra, hi havia la resposta a la proposta plantejada dilluns per Pedro Sánchez de convocar un referèndum sobre l'autogovern. El cap de l'executiu català ha replicat que "el mandat del primer d'octubre és vigent i només un referèndum vinculant, acordat i reconegut internacional pot renovar aquell mandat". Per aquesta raó, ha emplaçat el govern espanyol "solemnement" a dialogar i ha advertit que és a les mans dels nous governants "deixar de cometre els mateixos errors que el govern Rajoy".

Torra no ha amagat l'escepticisme sobre la resposta de l'Estat. “Avui tothom ha posat ja les cartes damunt la taula, ja sabem fins on està disposat a arribar l’Estat espanyol quan emprenem el camí de l’autodeterminació", ha advertit, davant la qual cosa ha recorregut a Pompeu Fabra per deixar clar que "només tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar”.

Marxa pels drets civils

Les cites del president han estat múltiples i variades, inclòs l'Asterix. No hi ha faltat tampoc la invocació a Martin Luther King que ha utilitzat per insistir en la proposta d’una “marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya”. Es tracta, segons ha dit, d'una "marxa de ciutadans que prenen la determinació lliure de ser poble constituent"; ha de ser àmplia, diversa i multitudinària; comença avui mateix i acaba amb la sentència dels presos polítics.

En relació als presos ha reiterat, tal i com havia anunciat aquest estiu el seu avís: “No ens resignem a unes sentències injustes que només portarien més dolor, més conflicte, més repressió”. És més, ha advertit que, personalment, no acceptarà cap sentència que no sigui la “lliure absolució”.

El Parlament davant una condemna

No obstant, no ha concretat en que consistirà aquesta no acceptació. Ha anunciat que, en cas que hi hagi condemna, estudiarà les decisions a prendre i es posarà a disposició del poble de Catalunya a través del Parlament.

WhatsApp Image 2018 09 04 at 19.48.47

Al llarg de la intervenció no han faltat les crides més o menys explícites a la unitat de l'independentisme. “Distanciats o dividits, amb la llavor de la desconfiança, no podrem superar un desafiament com aquest”, ha alertat després de subratllar que si l'independentisme ha aconseguit arribar on ho ha fet ha estat gràcies a què en els moments clau s'ha mantingut unit.

Entre el públic seguia la intervenció de Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres del seu gabinet, amb el vicepresident, Pere Aragonès, al capdavant, i una àmplia representació política de les forces independentistes, però també la socialista Eva Granados. 

Torra va convocar aquesta intervenció abans de l'estiu amb la voluntat de desactivar les crítiques a la falta de rumb del seu govern, després que la seva arribada a la plaça Sant Jaume es va produir arran la negativa del Suprem a acceptar les candidatures de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.