El Govern espanyol cessa Pedro Morenés com a ambaixador a Washington, una decisió que s'ha pres en el consell de ministres d'aquest divendres. L'executiu de Pedro Sánchez nomenarà com a successor de Morenés l'exministre de Defensa Santiago Cabanas, actual representant diplomàtic a Algèria, segons informa La Vanguardia.

El rotatiu indica que després que es formés el nou govern espanyol, Pedro Morenés va escriure al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per posar a disposició el seu càrrec. Tot i això, el va mantenir perquè faltava poc per una visita dels Reis a Estats Units i per la participació del president Quim Torra al festival Smithsonian.

De fet, Torra i Morenés van protagonitzar una polèmica durant la celebració d'aquest festival nord-americà el passat mes de juny. La polèmica va sorgir arran dels discursos de l'un i l'altre i la posterior marxa de la delegació catalana de l'acte de recepció oficial del festival. Aquest enfrontament va provocar que l'organització de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington decidís eliminar tots els discursos institucionals de les delegacions de les cultures convidades a la inauguració de l'esdeveniment.

El nou ambaixador, Santiago Cabanas, s'incorporarà en breus a la seva nova tasca. Fa poc més d'un any que va ser nomenat ambaixador d'Algèria i abans ho havia sigut de la república Txeca. Anteriorment va ser cònsol d'Espanya a Miami i ha ocupat altres càrrecs al ministeri d'Exteriors.