L'organització de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington ha decidit eliminar tots els discursos institucionals de les delegacions de les cultures convidades a la inauguració de l'esdeveniment, després de l'incident protagonitzat dimecres al vespre a la recepció oficial entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'ambaixador espanyol als Estats Units, Pedro Morenés.

La polèmica que va sorgir arran dels discursos de l'un i l'altre i la posterior marxa de la delegació catalana de l'acte han fet que els organitzadors hagin volgut evitar que hi hagi un nou enfrontament o que la cerimònia d'inauguració quedi deslluïda per algun boicot.

El discurs de Pedro Morenés d'ahir al vespre a la recepció oficial de l'esdeveniment va fer que la delegació catalana d'artistes convidats escridassessin l’ambaixador i abandonessin l'acte clamant per la llibertat dels presos polítics, amb Torra al capdavant. El president va considerar el discurs “ofensiu” per a ell i “per al país” per haver-lo “titllat de mentider i posat en qüestió l’existència de presos polítics”. I és que Torra havia dedicat part de la seva intervenció a parlar, justament, de la situació dels presos i exiliats.

Des de Presidència de la Generalitat asseguren que estan d’acord amb la decisió adoptada per l’organització i s’han mostrat comprensius amb la situació quan se’ls ha comunicat. Així, ni Torra ni Morenés ―en representació de Catalunya― ni els dirigents d’Armènia desplaçats al festival intervindran públicament a la cerimònia.