ERC ha avisat el govern espanyol que un pacte amb el PP a la Comissió per a la Reconstrucció impossibilita uns pressupostos socials. El diputat del grup republicà al Congrés, Joan Josep Nuet, ha afirmat que si es concreta un acord amb els populars que es compromet amb el compliment dels objectius d'estabilitat, el sanejament dels comptes i reducció del deute públic, "els pressupostos socials no seran possibles". 

"O això és paper mullat o aquest pacte anuncia un possible pacte entre PSOE i PP per als pressupostos. Les dues coses no són possibles, o una o l'altra", ha dit Nuet aquest dimecres al grup de treball sobre la Unió Europea, i ha advertit que la geometria variable "té límits".

El PSOE i Unides Podem han negat que els consensos que es puguin assolir a la Comissió impedeixin uns pressupostos socials.

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique ha dit que "és al revés". "Si hi ha un acord ampli en el grup de la UE, això facilitarà que arribin els fons europeus a Espanya a través de transferències directes i préstecs precisament això és el que ens permetrà uns pressupostos progressistes", ha afirmat en roda de premsa. Echenique ha dit que treballaran en els pròxims dies i setmanes per un acord "ampli" en la Comissió.

El diputat del PSOE Rafael Simancas ha diferenciat entre els programes de govern o els pressupostos i un "acord ampli" a la Comissió per a la Reconstrucció. Simancas ha dit que les bases per a la reconstrucció "han de ser molt generals, amplies i transversals". "No podem excloure a ningú dels grans consensos que necessita Espanya per reconstruir-se", ha dit, i ha afirmat que qui haurà d'explicar-se seran aquells "que s'excloguin".