El pols entre la Moncloa i l'Església al voltant del futur del Valle de los Caídos segueix en peu. Sent les mesures de memòria històrica de les millors valorades per aquest govern, una de les més destacades: l'exhumació del dictador Francisco Franco. Sense el dictador enterrat en el seu recinte, el futur del Valle de los Caídos. Entre els plans està que els actuals monjos benedictins que es fan càrrec de la basílica marxin, tanmateix, per evitar una "nova guerra" el govern espanyol estaria treballant per trobar un punt mig amb l'Església. Segons publica El Confidencial, l'Executiu espanyol ha arribat a un acord per no dessacralitzar el temple, però exigiria que els religiosos que se'n fessin càrrec fossin "menys fatxes"

Una presència catòlica al Valle de los Caídos de caràcter més moderat, d'aquesta manera la Moncloa vol evitar les misses a Franco. L'objectiu és que "en lloc del recinte no es podran dur a terme actes de naturalesa política ni exaltadors de la Guerra Civil, dels seus protagonistes o de la dictadura". Com serà els monjos menys radicals del futur? Encara no se sap, el que sí que és segur és que els actuals benedictins tindrien els dies comptats, Fer-los fora és un encàrrec que Felix Bolaños, ministre de la Presidència i Memòria democràtica, hereta de la seva predecessora Carmen Calvo

La creu es queda 

Segons informa El Confidencial, Podemos hauria demanat enderrocar el monument de 150 metres d'alçada i braços de 24 metres per construir amb les restes un monument a les víctimes. Tanmateix, aquesta proposa no casaria amb les intencions socialistes de trobar consensos amb l'Església. 

Aquesta informació arriba just uns dies després que la mateixa presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, manifestés la seva nova croada: salvar la creu del Valle de los Caídos. El pla de la líder del Partit Popular és fer-ho a traves de la nova Llei de Patrimoni Cultural que s'està tramitant a la seva Assemblea autonòmica. Mentre que els socialistes no volen aixecar més polseguera del necessari al voltant del Valle, a costa d'un nou xoc amb els seus socis, Ayuso ha trobat una nova trinxera. 

Primo de Rivera, lluny del Valle de los Caídos

La mateixa família de José Antonio Primo de Rivera ha sol·licitat exhumar al fundador de la falange del Valle. Una notícia que ha estat rebuda amb alegria per la Moncloa. El govern espanyol ha agraït la predisposició de la família.  La sol·licitud ja s'ha presentat a l'abat del Valle i a la Direcció General de la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid.