El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'oferta d'ocupació pública més gran de la història amb 44.787 noves places, de les quals 34.151 places corresponen a l'oferta ordinària, un 12,2% més que en 2021, i 10.636 a l'oferta d'estabilització de personal interí. Segons ha destacat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta oferta és superior a la de 2021 i gairebé duplica la de 2017, l'última que va promoure l'executiu de Mariano Rajoy. Montero ha assegurat que des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, s'han aprovat més de 143.000 places en cinc ofertes, "més del doble que les que va acordar Rajoy en set anys".

La ministra ha explicat que les 34.151 places que componen l'oferta ordinària d'ocupació pública per a enguany es divideixen en 25.471 places per a l'Administració General de l'Estat (15.880 d'ingrés lliure i 9.591 de promoció interna); 4.992 places per a la policia espanyola i Guàrdia Civil (4.342 d'ingrés lliure i 650 de promoció interna), i 1.737 per a l'Administració de Justícia (945 d'ingrés lliure i 792 de promoció interna). Per part seva, de les més de 10.600 places que componen l'oferta d'estabilització de personal interí, 4.692 places són per a l'Administració General de l'Estat i 5.945 per a l'Administració de Justícia.

Montero ha afirmat que el 27,5% de les places que integren l'oferta pública de 2022 van dirigides a la cohesió social i serveis a la ciutadania; el 19% a economia verda i sostenible i el 14,6% a la transformació digital. A més, el 20% de l'oferta lliure de l'AGE es destinarà a perfils STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). La ministra ha ressaltat que l'oferta per a 2022 és fruit de l'acord entre el govern espanyol i els sindicats de la Funció Pública i "reflecteix la voluntat de l'Executiu" que les administracions públiques disposin dels recursos necessaris i d'estabilitat laboral. "El govern espanyol, dins del seu ADN més íntim, té el d'enfortir les polítiques públiques i per a això es necessiten treballadors i estabilitat laboral", ha subratllat.

Places d'estabilització abans de 2023

Montero ha defensat que, des que Sánchez és president, s'ha anat augmentant progressivament la dotació de personal per a "revertir les retallades del PP amb la imposició d'una taxa de reposició que ha impedit renovar de forma adequada el personal que es jubilava, i que ha donat lloc a una enorme precarietat". En aquest sentit, ha recordat que la Llei de pressupostos generals de l'Estat estableix una taxa de reposició del 110% amb caràcter general, que s'eleva al 120% per als serveis essencials i al 125% per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Montero ha afirmat que l'objectiu del govern espanyol no és només reforçar l'ocupació pública, també donar-li estabilitat. En aquest sentit, ha recordat que la llei per a l'estabilització de l'ocupació a les administracions públiques conté el compromís que la temporalitat en el sector públic estigui per sota del 8%. Aquesta norma estableix a més que abans de juny de 2022 totes les administracions públiques han de tenir ofertes les places per a estabilitzar ocupació temporal.

En aquest punt, Montero ha assegurat que, en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat, totes aquestes places es publicaran abans de desembre d'enguany i estaran adjudicades abans del 31 de desembre de 2024, i ha animat a la resta d'administracions a fer el propi. Al mateix temps, s'ha compromès al fet que totes les places que componen l'oferta ordinària, tinguin publicades les seves convocatòries abans que finalitzi enguany.