El portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, ha descartat aquest dijous l’oferta que el PP li ha traslladat al PSC: votar a favor de l’alcaldia de Jaume Collboni si els comuns queden fora de l’Ajuntament de Barcelona. “Les forces que reuneixen més regidors són les d’esquerres”, ha insistit Urtasun, que és membre dels comuns, per reiterar que l’aposta d’Ada Colau implica signar un pacte entre el PSC, els comuns i Esquerra Republicana. De fet, aquest dimarts l’actual alcaldessa en funcions va proposar que aquests tres partits es repartissin l’alcaldia de la capital catalana durant la pròxima legislatura.

Són les mateixes tres formacions que hem aprovat mesures aquests darrers anys i tenim l’obligació de posar-nos d’acord”, ha afegit Urtasun, a més d’assegurar que els comuns no deixaran d’insistir fins al dissabte 17 de juny —dia en què es constitueixen els ajuntaments— en aquest tripartit barceloní. Per a deixar ben clar que els comuns no entraran a valorar la proposta que ha posat damunt la taula el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, Urtasun ha afirmat que el seu partit “no participarà en una operació que posi el futur de la ciutat en mans de Daniel Sirera i d’un partit que acaba de posar el País Valencià en mans de Vox”. “Barcelona és una ciutat que ha estat sempre construïda per l’esquerra”, ha sentenciat el portaveu de campanya de Sumar.

Urtasun ha estat preguntat sobre aquesta proposta del PP en una entrevista a Televisió Espanyola. Minuts abans, Alejandro Fernández havia explicat que aquest dijous a primera hora s’estaven reunint Jaume Collboni (PSC) i Daniel Sirera (PP) per articular un pacte a Barcelona que converteixi al socialista en batlle de la capital catalana. Ara bé, el pacte implicaria que els comuns se sacrifiquessin i no entressin al govern barceloní. “Tothom ha de renunciar una mica”, ha justificat el líder dels populars a Catalunya.

Fernández ha fet valdre, per exemple, que al PP tampoc no li agrada gens la idea de fer alcalde un candidat socialista. “Però el que volem és un govern constitucionalista”, ha afirmat, en referència al rebuig que els genera una ciutat governada per l’independentisme. Segons el líder del PP català, esborrar la possibilitat que Trias sigui alcalde de Barcelona per tal de col·locar-hi Collboni és un “acord sensat”.

La proposta d’Ada Colau

Aquest dimarts, Ada Colau va fer una proposta que, en principi, sembla condemnada al fracàs; però que els comuns mantenen sobre la taula. Es tracta d’un pacte entre els comuns, el PSC i Esquerra Republicana per tal de repartir-se l’alcaldia de la ciutat entre aquestes tres formacions. L’encara alcaldessa de Barcelona —en funcions— va enviar un document a PSC i ERC en el qual plantejava repartir-se cinc tinences d’alcaldia: dues pels socialistes, dues pels comuns i una per a ERC, així com un repartiment proporcional de les regidories de districte. Per a més detalls sobre aquesta proposta, pots fer clic aquí.