Paciència i discreció. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha volgut deixar ben clar aquest dimecres que Pedro Sánchez no donarà una resposta formal a Carles Puigdemont almenys fins a finals de setembre, quan fracassi —més que probablement— la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. “El PSOE ha d’esperar ara que acabi el tràmit de Feijóo, de fer esperar el país durant vint dies, per constatar també que el PP està sol amb la ultradreta”, ha manifestat, mentre s’ha negat a “parlar de contactes formals” dels socialistes amb l’independentisme per abordar la investidura de Sánchez com a president del govern espanyol.

Rodríguez ha argumentat, en una entrevista a TVE, que Sánchez no ha estat encara proposat de forma formal per Felip VI com a candidat a la investidura; i aquesta és l’excusa del govern espanyol per no donar una resposta, almenys en obert, a Carles Puigdemont. “Fins d’aquí un mínim de vint dies, no podrem estar en contactes formals” amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, ha assenyalat la també ministra de Política Territorial. Sí que ha volgut celebrar, però, que amb la compareixença d’aquest dimarts de Carles Puigdemonts’obren les vies de diàleg” entre les dues parts, cosa que “és el que ha fet” l’executiu presidit per Sánchez en els darrers anys. “Aquesta ha de ser la legislatura del diàleg i del respecte”, ha dit.

Així doncs, la posició del govern espanyol i del PSOE sobre l’amnistia no s’ha alterat ni un mil·límetre. No ha negat que sigui constitucional una llei d’aquest tipus, però tampoc ha asseverat que encaixi dins dels marges de la carta magna espanyola. “Jo només puc enviar un missatge de tranquil·litat”, ha dit, respecte dels missatges de “posar la por al cos dels espanyols” que envia Feijóo als ciutadans, ha dit. “Ja està bé de dir que Espanya es trenca”, ha manifestat. I ha promès que quan el rei espanyol li encarregui al líder socialista iniciar un procés d’investidura, Sánchez enviarà un “missatge de tranquil·litat en el marc de la convivència, amb transparència i dins dels marcs constitucionals”.

Dit això, Rodríguez no ha volgut avançar en cap cas quin seria l’equip negociador del bàndol socialista en una taula amb Junts per Catalunya. I també ha continuat esquivant l’afer Yolanda Díaz, que aquest dilluns va reunir-se amb Carles Puigdemont a Brussel·les. Ha insistit que la vicepresidenta segona del govern espanyol no hi va anar en representació de la Moncloa, sinó com a líder del seu partit, Sumar.

Sí que ha donat resposta a Felipe González, l’endemà que l’expresident espanyol disparés sense pietat contra Pedro Sánchez per voler pactar amb l’independentisme i per no dir amb claredat que una amnistia no és compatible amb la Constitució. “Hi ha un debat jurídic interessantíssim”, ha afirmat, per assegurar també que el respecte que Rodríguez li té a l’exlíder socialista és per la seva feina feta durant els seus anys. “Però ara hi ha una altra generació que avança en innovació i que avança en democràcia”, ha dit.