El Govern de la Generalitat ha seguit amb atenció aquest dimarts la conferència del president Carles Puigdemont des de Brussel·les, on ha fixat les condicions prèvies a una negociació amb Junts per la investidura del pròxim president del govern espanyol. I l'Executiu català ha beneït les seves paraules, traient pit de l'aposta de Pere Aragonès "des del primer dia" per la negociació amb el govern espanyol com a "via més efectiva per avançar cap a la resolució del conflicte polític". En paraules de Patrícia Plaja, portaveu del Govern, "els objectius expressats per Puigdemont coincideixen de ple amb els que té assenyalats el president des del primer dia". Anant més enllà, Plaja ha considerat que aquests objectius no només són compartits sinó "gairebé idèntics". 

Des del passat 17 d'agost, quan Junts va arribar a un acord amb el PSOE per la configuració de la mesa del Congrés a canvi de fer oficial el català a Europa, poder-lo parlar a l'hemicicle i engegar comissions d'investigació sobre Pegasus i el 17-A, són moltes les veus d'ERC que els han donat la "benvinguda" a la negociació amb el govern espanyol. Aquestes es van incrementar ahir dilluns després de la reunió de Puigdemont amb Yolanda Díaz i hores després de la seva conferència, Plaja ha celebrat en nom del Govern "que Junts es decanti cap a la via de la negociació". Davant aquests "objectius compartits" l'Executiu assenyala que aquesta és una "oportunitat d'or perquè l'independentisme uneixi forces i forci el govern espanyol cap a l'amnistia i l'autodeterminació". 

La pilota, sobre la teulada de Sánchez

Després de constatar la similitud dels objectius del Govern amb els expressats per Puigdemont aquest dimarts, Plaja ha advertit que ara mateix la pilota es troba a la teulada de Pedro Sánchez i el PSOE: "Amb aquesta aritmètica es donen les condicions perquè Pedro Sánchez doni resposta a aquestes reivindicacions. Els independentistes tenen els vots i Pedro Sánchez ha de decidir si els vol o els vol regalar a la dreta". Per això, ha demanat al president en funcions del govern espanyol, que en els últims dies ha reiterat que el seu marc negociador és la Constitució, que mostri "una voluntat real, per convenciment o per obligació", de continuar avançant en la resolució del conflicte. En la mateixa línia, ha reiterat que "qui decidirà si Pedro Sánchez serà investit és ell mateix", recordant-li la importància que tenen ara mateix els 14 diputats independentistes. 

Respecte a la reunió entre Carles Puigdemont i Yolanda Díaz, acompanyats de Jaume Asens i Toni Comín, celebrada al Parlament Europeu, Plaja també ha celebrat que aquesta hagi tingut lloc i ha destacat la "normalitat de poder veure aquesta fotografia entre la vicepresidenta i el president Puigdemont". La portaveu ha emmarcat la trobada en el "context de negociació" que haurà d'afrontar el govern espanyol i ho ha comparat amb la trobada de Pablo Iglesias, llavors secretari general de Podemos, amb Oriol Junqueras a la presó de Lledoners. Preguntada per una possible reunió entre Pere Aragonès i Carles Puigdemont o del president amb Pedro Sánchez, la portaveu ha assegurat que no n'hi ha cap de prevista, però que el contacte del president amb Waterloo és "constant". 

La negociació, un procés gradual 

Plaja ha advertit, però, que les negociacions sempre són un procés lent i gradual, com ho serà, per exemple, aconseguir una llei d'amnistia per a tots els represaliats pels fets de l'1-O o el 9-N. "Ells, per voluntat pròpia, no avançaran en aquest aspecte. No volien reformar el Codi Penal i ho van fer. No volien parlar d'amnistia i ara ja forma part de la negociació", ha assenyalat la portaveu, recordant que, de totes maneres, amb aconseguir-la "no n'hi ha prou". "És una reivindicació que ve de lluny, però no serà suficient", ha advertit, posant la mirada en l'autodeterminació.