Ni un dia sencer ha passat amb la primera mesura per rebaixar el preu de la benzina, que el govern espanyol de Pedro Sánchez ja ha admès que hi hauran desajustos en el compliment dels pagaments que hauran de fer front els empresaris de les gasolineres de tot el país. Les coses d'Hisenda sempre van lentes i, massa vegades, fallen. I ara tampoc serà una excepció.

D'entrada, les benzineres estan obligades a pagar per avançat i assumir aquesta rebaixa estatal. Un fet que pot provocar haver d'avançar mil euros diaris de mitjana per a cada centre de servei. A aquest fet, s'ha de sumar que el compromís per part del Gobierno era començar a pagar "immediatament" tota aquesta despesa a partir de dilluns. I, avui mateix, ja han avisat que potser no cobraran en els terminis que toca. 

Hisenda no complirà

La vicepresidenta i ministra per la Transició Ecològica i el repte demogràfic, Teresa Ribera, ho ha admès i ha posat en avís, sobretot a les pimes que es dediquen a aquest sector: "Hisenda està fent un esforç molt gran per facilitar liquiditat per avançat a les benzineres per no generar tensions de caixa. No pot recaure en el temps per part de les estacions de servei però el que ofereix Hisenda és un mecanisme immediat però és normal que es demani sol·licitar-ho i estigui recolzat per les xifres de negoci dels mesos anteriors per saber la xifra raonable a remetre immediatament. Així que és possible que hi hagi un petit desajust d'un o dos dies".

Les pimes podran afrontar-ho?

Un o dos dies que s'han de sumar als tres que ja sumarà el retard tenint en compte que les gasolineres avancen els diners d'aquest divendres, dissabte i també diumenge. En total, es pot disparar fins als 6.000 euros d'avançament. Un perill per moltes benzineres que són petites empreses i potser no tenen la liquiditat immediata que requereix haver de fer front a una mesura com aquesta. El malestar dels empresaris ja es va fer latent ahir mateix que criticaven la decisió però també veien a veure el fracàs en el compliment dels terminis.

Davant d'aquest panorama, bones paraules que queden en paper mullat. Ribera ha demanat a les benzineres "tranquil·litat", perquè s'està "assajant" una "resposta molt immediata, digital i de pagaments automàtics" per fer possible aquesta rebaixa del preu del carburant per a tots els ciutadans. "Val la pena que surti bé", ha subratllat la vicepresidenta. Així, a partir d'avui s'habilitarà a la pàgina de l'Agència Tributària un formulari que haurà de ser emplenat per totes les benzineres que estiguin interessades a demanar la bestreta de 15 cèntims que té previst aplicar l'Executiu al litre de combustible per a tots els ciutadans, els quals se sumaran 5 cèntims més que aniran a càrrec de les operadores petrolieres. Aquestes bestretes a compte es podran sol·licitar per l'import màxim de la bonificació que correspondria al 90% del volum mitjà mensual dels productes inclosos a l'àmbit objectiu de la bonificació que hagi venut l'estació de servei l'any 2021, d'acord amb allò reportat al cens d'empreses que fan les vendes directes als consumidors finals.

La mesura es pot allargar tres mesos

La bonificació al combustible estarà vigent durant els propers tres mesos. Preguntada per si caldrà allargar aquesta mesura més enllà del 30 de juny, la vicepresidenta tercera ha subratllat que les mesures adoptades pel govern "poden mantenir-se o veure's millorades o canviades" en funció de com evolucionin les circumstàncies. "Pot passar que es necessiti comptar amb suport més enllà d'aquests tres primers mesos per a l'adquisició de combustibles? És possible. Haurem de pensar si aquest és el sistema més adequat o si hem de precisar més el tipus d'ajuda? Dependrà de com evolucionin els preus, l'impacte a les famílies i l'encert en la manera com s'executa aquest acompanyament", ha conclòs.