El nou marc de relacions entre Espanya i el Marroc s'està imposant de veritat. No només ha fet canviar la posició del govern espanyol al Sàhara Occidental, sinó que fins i tot s'han produït contactes al més alt nivell. Avui mateix, Pedro Sánchez ha parlat per telèfon amb el rei marroquí Mohamed VI, com han informat les dues parts. També s'ha ajornat el viatge previst per demà a Rabat del ministre d'Exteriors José Manuel Albares. Però aquest desplaçament tindrà lloc "en els pròxims dies" i també hi acudirà Sánchez.

En un missatge a Twitter, Pedro Sánchez ha explicat que "ha conversat amb Sa Majestat el rei Mohamed VI sobre les relacions entre Espanya i el Marroc" i s'ha felicitat perquè "llancem un nou full de ruta que consolida la nova etapa entre dos països veïns, socis estratègics, basada en la transparència, el respecte mutu i el compliment dels acords".

Des del Ministeri d'Exteriors també informen que "el rei Mohamed VI ha mantingut una conversa telefònica amb el president del govern espanyol sobre la nova etapa de relacions entre tots dos països". En aquest sentit, expliquen que el monarca marroquí ha convidat Pedro Sánchez a fer una visita oficial "en dates molt properes", una invitació que també inclou la presència del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. És per aquest motiu que s'ha cancel·lat el viatge que Albares tenia previst per demà.

Sánchez, sol al Congrés

Ahir Pedro Sánchez va poder comprovar al Congrés dels Diputats la seva soledat en aquesta qüestió, que ha tingut efectes sobre la posició en el Sàhara Occidental. Fins i tot els socis d'Unidas Podemos van participar d'una manifestació saharaui a les portes del parlament. En canvi, el president del govern espanyol va continuar negant la major: no hi ha cap viratge ni gira l'esquena al Sàhara. En la seva compareixença a la cambra va insistir que "no hi ha desinterès ni desatenció cap al poble saharaui", sinó que s'ha fet aquest "pas endavant" amb el "propòsit ferm de contribuir a la superar d'un conflicte enquistat i sense perspectiva de resolució". Perquè s'obre una "finestra d'oportunitat". Un president espanyol que va reiterar que sempre s'ha situat situa "dins del marc de Nacions Unides" i que és l'actitud adoptada per altres països com els Estats Units, Alemanya o França.