El Govern evita fixar terminis al diàleg i l'acostament de posicions. Així ho ha assegurat la portaveu Elsa Artadi aquest dimarts al migdia, després de la reunió del Consell Executiu. No obstant això, ha volgut avisar que assistiran a les pròximes reunions amb unes "expectatives més altes". En aquest sentit, l'executiu espera que de cara a la tardor hi hagi més concrecions per part del Govern espanyol de Pedro Sánchez.

Des del Govern de la Generalitat es posa el focus en les comissions bilaterals, que els dos presidents van acordar posar en marxa de nou. En aquestes taules esperen poder parlar dels “incompliments i necessitats”. També ha avançat que els diferents consellers mantindran reunions amb els ministres espanyols, començant aquest dijous amb la trobada entre els vicepresidents Pere Aragonès i Carmen Calvo.

En aquesta línia, la portaveu del Govern ha advertit que en òrgans multilaterals --com el Consell de Política Fiscal i Financera— en els quals no hi hagi marge per tractar especificament les necessitats catalanes, “no té massa sentit”.

Elsa Artadi ha valorat molt positivament la reunió entre Torra i Sánchez, perquè ha permès iniciar el diàleg “al més alt nivell” abans de començar a tractar cadascun dels temes específics. “És un avenç poder parlar, tot i que no hauria de ser així”, ha assegurat. En aquest punt, ha valorat que Torra no s’hagi trobat “cap veto ni limitació” a l’hora de parlar de res.

Pel que fa concretament al debat sobre el dret a l’autodeterminació, la consellera de la Presidència ha considerat “històric” que es pugui parlar i debatre sobre això. “És un pas”, ha dit. No obstant això, ha avisat que el Govern “no hi pot renunciar” i que hauran de veure si el govern de Pedro Sánchez “camina cap a trobar una solució política”, que per l’executiu català passa per les urnes. “No posarem data límit, però estarem pendents de com evoluciona”, ha conclòs.

Conferència de Torra

Per altra banda, des de l’executiu català sostenen que l’Espai Lliure d'Europa no suposarà cap impediment ni obstacle al diàleg entre els dos governs, perquè ha defensat que no és una competència del Govern, sinó que és impulsat pels dirigents exiliats. De la mateixa manera s’ha pronunciat sobre l’obertura d’un procés constituent. S’ha limitat a valorar positivament el debat sobre el model de país.

Artadi també s’ha referit a la conferència política que pronunciarà el president Quim Torra passades les vacances d’estiu. Ha assenyalat que serà durant “els primers dies de setembre” i que el cap de l’executiu ja està treballant en el contingut, però no ha donat més detalls.

Pel que fa als presos polítics, la portaveu del Govern ha negat l’existència de possibles negociacions amb la Fiscalia per rebaixar les penes. De la mateixa manera, ha indicat que si que va parlar-se durant la reunió sobre l’actuació de la Fiscalia General de l’Estat, però que Torra no va demanar a Sánchez que es retiressin les acusacions contra els dirigents independentistes. No obstant això, sí que esperen gestos de canvi.

A partir d'aquest mes

Malgrat que la intenció és la d’activar les comissions bilaterals Estat-Generalitat aquest mateix mes de juliol, Artadi ha afirmat que no els “consta” que el govern espanyol hagi nomenat qui integrarà la seva contrapart, a diferència de la Generalitat, que sí que ho ha establert.

La consellera de la Presidència ha traslladat la voluntat de tractar en aquestes comissions aspectes com les lleis socials aprovades pel Parlament i recorregudes davant el Tribunal Constitucional, mitjançant transferència de competències. En aquest sentit, ha recordat que moltes d’aquestes normatives també van ser aprovades pel PSC.