El Govern considera que l’executiu espanyol no ha tingut res a veure en l’ajornament de la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg de Colòmbia, Gustavo Petro. Aquest dilluns a la nit, la trobada entre ambdós quedava suspesa en el darrer moment i el Govern explicava que “una qüestió rellevant d’ordre públic i violència d’última hora al Cauca” impossibilitava que Petro rebés Aragonès a la seu de l’executiu colombià. Preguntada per si el Ministeri d’Exteriors del govern espanyol hi podria haver intervingut per evitar la reunió, Patrícia Plaja ha afirmat que entenen que “no hi ha hagut cap problema” amb l’executiu estatal. “De fet, qui va fer l’anunci de la reunió és el govern de Colòmbia”, ha asseverat.

Plaja ha defensat que la reunió estava “planificada, tancada i acordada”, que el president Aragonès ja havia arribat al punt on era la reunió, però que va ser aquest problema d’ordre públic el que ho va impedir. Sobre si aquesta trobada pot ser programada en un altre moment del viatge del president de la Generalitat a l’Amèrica Llatina, la portaveu de l’executiu ha expressat que “no sap” si podrà ser en aquesta ocasió perquè “és un viatge on tot està molt planificat i també cal tenir en compte l’agenda del president de Colòmbia”. Sigui com sigui, des del Govern expliquen que “la voluntat explícita d’ambdues parts és reagendar-la” i posen en relleu que Aragonès s’ha reunit igualment amb el ministre d’Exteriors i d’Hisenda i també amb el president de la cambra legislativa del país colombià.

“Les delegacions no han estat mai moneda de canvi dels pressupostos”

Aquest mateix dilluns, el Govern anunciava l’obertura d’una delegació a Colòmbia. Tot i que els socialistes han defensat que l’acord amb l’executiu era molt clar respecte a no crear noves ‘ambaixades’ catalanes a l’exterior, Patrícia Plaja ha negat rotundament que aquestes delegacions fossin “moneda de canvi” dels pressupostos. “Mai s’ha negociat en funció de si s’obrien més o menys delegacions”, ha asseverat. El Govern sosté que “la prioritat és consolidar i desplegar la xarxa creada”, tenint en consideració que “de les 20 delegacions actuals, n’hi ha 7 que no estan plenament operatives”. “Això no és excloent que es puguin obrir noves delegacions quan el Departament d’Acció Exterior considera que està plenament justificat i que és necessari”, ha reblat la portaveu.

Finalment, davant un nou episodi d’incidències a la xarxa de Rodalies registrat aquest mateix dimarts, el Govern reitera que “no és acceptable que aquesta sigui la tònica generalitzada”. “Hi ha una deixadesa ingent per part de l’Estat, una manca d’inversions flagrant que l’està pagant el conjunt dels catalans”, ha carregat amb contundència Patrícia Plaja. En aquesta línia, la portaveu ha anunciat que aquest mateix dimarts la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, enviarà una carta a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per “denunciar la situació” i reclamar de nou “el traspàs efectiu de Rodalies”.