Els consellers d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, van fer arribar dimecres passat una carta al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, per denunciar el "greuge" que pateixen els estudiants catalans pel fet que són els únics de tot l'Estat als quals no s'ha pagat les beques i ajuts a l'estudi. El Govern ha expressat la "queixa" per aquesta situació que afecta un "col·lectiu molt vulnerable" i reclama conèixer les raons que han provocat aquest retard.

La carta exigeix disposar "urgentment" del corresponent conveni signat pel ministeri i planteja la "necessitat de la tramitació urgent dels recursos necessaris per poder ordenar els pagaments dels ajuts amb la major brevetat possible". "Si persisteix la demora en la firma del conveni, ens veurem obligats a comunicar als perjudicats l'abast d'aquesta situació", adverteix.

En la missiva, el Govern recorda que a finals de novembre es va fer arribar al Ministeri d'Educació, per a la seva signatura, el conveni de col·laboració per a l'adjudicació i pagament de les beques. No obstant això, assegura que dimecres passat es va rebre una nova versió d'aquest conveni, per la qual cosa "es retarda encara més la seva firma i impossibilita la tramitació de les resolucions i el pagament de les beques i ajudes a l'estudi corresponents als alumnes que cursen estudis a Catalunya".

"Això representa un greuge respecte al tractament d'aquestes mateixes ajudes a la resta de comunitats autònomes de l'Estat, les quals ja han estat resoltes i pagades pel mateix ministeri", denuncien els consellers. 

La carta recorda que això afecta 70.000 sol·licituds estudiants universitaris i 88.000 de l'àmbit no universitari, "amb la comprensible inquietud de les corresponents famílies".

El Govern recorda, així mateix, que el Tribunal Constitucional ha reconegut repetidament la competència de la Generalitat en la tramitació i gestió de beques i que l'Estat ha incomplert les sentències. 

"Expressem la nostra queixa en el tracte que s'està donant als alumnes d'aquesta comunitat per l'incompliment de les sentències, pel retard en la firma del conveni de col·laboració i, en conseqüència, pel retard que ja s'està provocant en els pagaments de les beques", denuncia l'Executiu.

Els consellers acaben l'escrit subratllant que això perjudica "un col·lectiu molt vulnerable" al qual li calen aquests ajuts per poder continuar els seus estudis.