El Ministeri d'Educació ha pagat ja les beques d'ajuda d'ensenyament de totes les autonomies, excepte les corresponents a Catalunya, que afecten 158.000 alumnes, segons ha informat TV3. El ministeri ha tornat sense signar el conveni anual amb la Generalitat, i ho justifica dient que hi ha un error en el text de les quanties, i que tot el procés s'ha d'iniciar de nou.

El Govern ha reclamat al Ministeri d’Educació que “agilitzi” i resolgui la paralització del conveni. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han adreçat una carta al ministre Íñigo Méndez de Vigo per exigir-li explicacions pel retard de la signatura i sol·licitant-ne la tramitació urgent.  

 El Govern constata que aquesta situació afecta 158.000 famílies catalanes (70.000 estudiants universitaris i 88.000 alumnes de l’àmbit no universitari), i recorda que el passat 22 de novembre, la Generalitat va enviar "degudament signat a Madrid el conveni proposat per l’Estat per fer la gestió anual de les beques del ministeri", i que "aquest conveni no va ser retornat amb la signatura corresponent del govern espanyol, malgrat les reiterades reclamacions fetes des de la Generalitat".

La Generalitat també recorda en la carta al ministeri que "la situació, que no té precedents, s’hauria evitat si el Ministeri d'Educació hagués traspassat les competències en matèria de beques i ajuts a l’estudi, les quals corresponen a la Generalitat de Catalunya d’acord amb les diferents sentències del Tribunal Constitucional al respecte dels anys 2001, 2005 i 2016".

Puigdemont: "un escàndol i una vergonya"

Arran d'aquesta notícia, el president Puigdemont va qualificar-ho d'"escàndol" i "vergonya", i va assegurar que la mesura "perjudica milers de famílies catalanes". Així ho va expressar en un missatge a Twitter.

També el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha relacionat irònicament el cas amb l'Operació Diàleg.