El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat davant del servei de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona un escrit en relació a les declaracions d'Arcadi Espada sobre les persones amb síndrome de Down. El departament insta la fiscalia a iniciar una investigació per a determinar si les opinions expressades públicament per Arcadi Espada suposen un delicte d'odi i discriminació contra les persones amb discapacitat en considerar que vulneren la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i poden ser constitutives de delicte.

"Des del Govern tenim el deure de denunciar qualsevol manifestació vexatòria", ha indicat el conseller el Homrani. "Entenem la diversitat com un valor molt positiu i no tolerarem actituds que la menystinguin", ha reblat el conseller.

El Homrani ha manifestat que "a Catalunya no hi ha cabuda per un discurs excloent i discriminatori que atempti contra la dignitat i els drets de les persones amb discapacitat". 

Segons l'escrit presentat a la fiscalia, el departament considera que les declaracions d'Espada envers les persones amb síndrome de Down  poden ser constitutives d'un delicte d'odi i discriminació, contemplat a l'article 150 del Codi Penal.

Durant l'entrevista en el programa Chester, de Risto Mejide, Espada va titllar les persones amb síndrome de Down com "fills tontos, malalts i pitjors", "víctimes de la seva condició" i "desgraciats". Aquestes paraules van fer Risto expulsés el convidat.