El Govern ha defensat la vigència "al 100%" del seu decret llei malgrat la sentència del Tribunal Suprem que tomba els recursos de la Generalitat contra l'aplicació del 25% de castellà. La Conselleria d'Educació, encapçalada per Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que el Suprem no ha emès una sentència nova i, per tant, ha argumentat que la normativa catalana està totalment vigent, segons recull Europa Press. Així ho ha afirmat després que l'alt tribunal espanyol no hagi admès a tràmit els recursos de cassació presentats per la Generalitat davant les sentències del Tribunal Superior de Justícia que anul·lava el projecte lingüístic de dues escoles públiques. "La normativa catalana està 100% vigent, i deixa clar que no hi ha d'haver percentatges en l'ensenyament de llengües", ha argumentat Educació.

Educació es refereix al decret llei que va aprovar el Govern per donar resposta a la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les aules. Aquesta normativa subratlla la "inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges" sobre l'ús de la llengua i deixa clar que és el Departament d'Educació i, en darrera instància, el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, qui assumeix la responsabilitat del projecte lingüístic de cada centre. Tot i això, el Tribunal Suprem ha tombat per primer cop els projectes lingüístics de dues escoles de Catalunya per incomplir el 25% de castellà en el programa docent. La secció primera contenciosa administrativa ho ha decidit després de desestimar els recursos de cassació de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que manquen de motivació. El Suprem ha anul·lat així els projectes lingüístics de dos centres escolars, un d'Abrera, el Josefina Ibáñez, i l'altre de Barcelona, el col·legi Bogatell, ja que "no s'ha fonamentat prou". A més, les providències del Suprem als recursos del Govern, amb data 13 de juliol i davant les quals no hi pot haver recurs, imposen a la Generalitat les costes del procés judicial. L'alt tribunal espanyol, a més a més, ha escarnit la Generalitat per recórrer la decisió del TSJC de "forma generalitzada sobre el sistema lingüístic, sense altra acotació i matís", una circumstància que "no sembla degudament complementada sinó per referències en excés genèriques i indeterminades que contrasten amb el caire casuístic que presenta el litigi". El Suprem, amb aquesta argumentació, no entra a valorar a fons la qüestió i tomba els recursos del Govern, a més de quedar anul·lats els plans dels dos col·legis catalans. 

La resposta del govern espanyol davant de tot plegat ha estat limitada, però de nou ha deixat entreveure el seu posicionament. En declaracions a Europa Press, fonts del Ministeri han advertit la Generalitat, insistint en l'obligació de "respectar i complir" les sentències que imposen els tribunals de l'Estat, en referència a totes aquelles que han dictat relacionades amb la presència del castellà a les escoles catalanes. Amb la inadmissió a tràmit dels recursos del Govern, ara l'estratègia de la Conselleria d'Educació, que encapçala Josep Gonzàlez-Cambray, queda en l'aire, encara que ara el seu departament asseguri que el decret està vigent "al 100%" i serveix per protegir els centres. Ja que en ambdues escoles s'aplicarà el 25% de castellà en el curs que ve, satisfent el reclam de les famílies demandants.