Després d'un cap de setmana de retrets entre JxCat i ERC pel pacte dels republicans amb el govern espanyol, que permetrà la sisena pròrroga de l'estat d'alarma, aquest dimarts els dos socis de Govern han intentat escenificar una certa unitat i deixar al marge la polèmica. El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès han celebrat aquest migdia una compareixença conjunta per anunciar la creació d'un grup d'experts per analitzar la Catalunya postcoronavirus

Una compareixença que ha estat convocada pràcticament d'urgència, després de la reunió setmanal del Consell Executiu, i que ha volgut donar-se a entendre com una treva. Tots dos dirigents han evitat polemitzar i han volgut centrar la compareixença en la presentació del grup d'experts. Ha estat una compareixença curta, de només mitja hora, i en la que s'han dedicat a tirar pilotes fora. La tensió, però, ha estat palpable. 

 

També ha estat destacable el silenci del president Torra quan ha estat preguntat directament per si pactaria la data de les eleccions a Catalunya amb el vicepresident Aragonès, tal com s'ha demanat en múltiples ocasions des de les files republicanes. No hi ha hagut resposta.

Torra ha respost un cop i un altre: "som aquí per presentar un projecte de país". També Aragonès ha defensat que el projecte 'Catalunya 2022' "intenta elevar-se a la dinàmica del dia a dia" i ha assegurat que ja "hi haurà temps" per valorar altres qüestions. Tots dos, a més, han coincidit en dir que la decisió sobre el vot de la pròrroga de l'estat d'alarma correspon als "grups del Congrés dels Diputats".

Tampoc la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha volgut evitar el debat. En la seva compareixença per explicar la resta d'acords de la reunió de Govern, Budó s'ha limitat a remetre's a les explicacions donades pel president i el vicepresident i ha volgut separar el que passi al Congrés dels Diputats dels suports al Parlament, on ha destacat que JxCat i ERC voten conjuntament.

En aquest sentit ha qualificat de "normalitat" que els dos partits votin diferent a la cambra baixa espanyola i ha defensat que com a Govern si que treballen units. Això sí, ha defensat que com a Govern no es pot donar suport a l'estat d'alarma perquè retalla competències. Per altra banda, ha allunyat de nou d'horitzó electoral i ha defensat que començaran a treballar amb els pressupostos de 2021 immediatament.

El president Torra va expressar públicament aquest cap de setmana el seu malestar per l'acord dels republicans amb Pedro Sánchez i va traslladar que no vinculava de cap manera al Govern. Una situació que va recordar al de la investidura de Pedro Sánchez, quan els republicans també hi van donar suport a diferència de JxCat.

A més, des d'aquest grup parlamentari es va titllar d'insuficient l'acord d'ERC, que inclou un retorn de competències a la fase 3 i la gestió compartida dels fons europeus de reactivació econòmica. Els republicans, per la seva banda, han defensat que es tracta de ser responsables.