El president, Quim Torra, es va reunir ahir a la tarda en una trobada informal amb els membres del seu Govern per abordar la intervenció d'aquest matí al Parlament i no els va comunicar la seva intenció d'anunciar l'aposta d'una votació per validar la independència aquesta legislatura.

Tampoc els va dir res en la reunió de Govern de dimarts. Ni en va parlar fora del Govern, ni en les reunions que celebra amb els consellers del seu grup. Només el seu cercle més proper coneixia la proposa.

Referèndum o plebiscitàries

En acabar el ple, des de l'equip de Torra, s'argumentava als passadissos de la cambra que els grups i els consellers ja coneixen el seu parer, que el president sempre ha defensat que abans que acabi la legislatura s'haurà de convocar una nova votació, que pot ser un referèndum acordat, o no acordat, o unes eleccions plebiscitàries; que el president es decantaria per la tercera opció i que la seva voluntat és que això sorgeixi d'un acord entre totes les parts. Si pot ser. Però, el president ha deixat clar avui que està disposat a tirar pel dret.

La seva intervenció davant del ple ha provocat sorpresa, tant entre els grups independentistes i de l'oposició, com entre els seus consellers. També preocupació.

El malestar d'ERC l'ha demostrat directament el portaveu republicà, Sergi Sabrià, des de la tribuna del Parlament, on ha reconegut que no havien estat informats i que no és el moment de posar dates. El vicepresident, Pere Aragonès, ha expressat la irritació per aquest fet al president en una reunió al seu despatx del Parlament a la qual també hi ha assistit la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Prèviament, Aragonès s'havia reunit amb el president de la cambra, Roger Torrent.

JxCat

Però el fet de no haver estat prèviament advertits tampoc ha agradat entre consellers i diputats de JxCat. 

En acabar el ple hi havia prevista la reunió del grup parlamentari de JxCat i una part dels diputats han aprofitat per expressar la contrarietat davant l'anunci del president. S'han queixat tant de no haver tingut oportunitat de conèixer i consensuar la proposta, com pel contingut mateix del plantejament que ha exposat.

Tot i que els diputats més afins al president han insistit que aquest ja havia explicat repetidament les seves tesis i han intentat treure ferro a la polèmica, no han aconseguit acabar amb el malestar. Des de la direcció de JxCat s'ha informat que Torra abordarà el tema amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Waterloo.

El fet és que aquest dijous, tant dins del Govern com als passadissos del Parlament, no han faltat les veus que consideren que el gest de Torra no ha fet més que demostrar que "està sol".