El Govern ha acordat aquest dimarts crear un grup de treball per analitzar els escenaris de futur postcoronavirus. Es tracta d'una grup d'una trentena d'experts de diferents àmbits que intentaran crear un "horitzó de país" de cara al 2022. Així ho han anunciat en una compareixença conjunta el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, on han defensat que es tracta d'un projecte que busca "grans consensos" i que "transcendeix" el Govern i el Parlament actuals. 

Segons els dos dirigents, es tracta d'un grup d'experts que treballarà amb independència del Govern i han defensat que l'objectiu és crear una estratègia "de país" per encarar la crisi postcoronvairus. "Davant una situació sense precedents, necessitem respostes de país", ha defensat Aragonès, després que Torra ja hagués fet una crida a "implicar tota la societat" i a tenir "mirada llarga".

 

Es tracta d'un grup format per 15 dones i 15 homes, liderat per Victòria Alsina i Genís Roca, i on hi consten noms com Jordi Amat, Tatxo Benet, Merce Croses, Anna Garriga, Jacint Jordana, Neus Muntlló o Cristina Nada, entre d'altres. Segons els càlculs del govern, s'espera que al juliol ja hi hagi un document inicial i que al febrer de 2021 ja hi hagi les conclusions definitives. A més, segons ha explicat el president Torra, el grup comença amb 30 noms però n'hi acabaran formant part unes 400 persones.

Al marge de la crisi de Govern

Tot i que la roda de premsa arriba després de dies de tensió entre els dos socis de Govern per l'acord entre ERC i el PSOE per la pròrroga de l'estat d'alarma, amb la que JxCat no està d'acord; ni el president ni el vicepresident han volgut entrar en el debat i ho han atribuït a discussions en el marc dels "grups del Congrés dels Diputats". "Som aquí per presentar un projecte de país", ha reiterat Torra en ser preguntat per aquesta qüestió en diverses ocasions.

A més, tan Torra com Aragonés han evitat valorar l'acord de la pròrroga i l'aliança del govern espanyol també amb Ciutadans, i han defensat que el projecte 'Catalunya 2022' va "més enllà de la conjuntura política". "Tindrem oportunitats per valorar aliances, acords i continguts. Avui presentem un projecte que intenta elevar-se a la dinàmica del dia a dia", ha apuntat el vicepresident.

Quim Torra Pere Aragonès Jordi Bedmar

Finalment, el president Torra també ha evitat aclarir si pactaria la data de les eleccions amb el vicepresident Aragonès, tal com li ha reclamat el republicà, i s'ha limitat a dir que "per sobre de les discrepàncies hi ha un país que hem de treure d’aquesta crisi econòmica". "Vam dedicar 24 hores a salvar vides, ara a salvar llocs de treball i empreses. És el que em preocupa", ha conclòs, tirant pilotes fora en una breu roda de premsa de només 30 minuts.