El Govern insta a la mobilització de l'electorat català el proper 23 de juliol per unes eleccions generals 2023 que llegeix com a "transcendentals". De nou, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha traslladat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la preocupació del Govern pel risc d'un govern de la "dreta amb l'extrema dreta" que vagi "contra Catalunya". Per aquest motiu, l'executiu crida a la construcció d'un "dic de contenció per protegir el nostre país i la nostra llengua". "Fem una crida clara i directa a la participació perquè tots els catalans exerceixin lliurement el seu vot, són unes eleccions que anticipen l'arribada d'un govern de la dreta, d'un govern contra Catalunya i contra els drets, les llibertats i tot allò que representa la nostra cultura".

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Aquestes declaracions de Patrícia Plaja han vingut acompanyades d'una pregunta sobre la decisió dels socis de l'Assemblea Nacional Catalana de no donar suport a l'abstenció i al vot nul el 23-J. Sobre aquesta qüestió, la portaveu del Govern ha destacat que respecten "totes les decisions" dels membres de l'entitat, tot afegint que "la millor manera de defensar Catalunya és sempre exercint el vot a les urnes".

El Govern recorrerà l'arxivament de la denúncia contra Pablo Casado

Davant l'arxivament que ha fet el jutge de la denúncia que havia presentat la Generalitat contra Pablo Casado, exlíder del PP, per les injúries contra l'escola catalana, Patrícia Plaja ha expressat que, a parer de l'executiu, era una "querella plenament fonamentada jurídicament" i ha anunciat que els serveis jurídics de la Generalitat ja estan preparant el recurs contra la decisió adoptada pel jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona. La portaveu ha assenyalat que lamenten el "menyspreu que hi ha cap a la llengua catalana" i ha recordat que les afirmacions de Casado són un "pèssim exemple" de com la dreta i extrema dreta "utilitzen la manipulació per perseguir la nostra cultura i amb els nens com a protagonistes".

Suport a Puigdemont: "Esperem que d'Europa arribi la justícia que l'Estat ha vulnerat"

Aquest dimecres, el Tribunal General de la Unió Europea es pronunciarà sobre la immunitat del president a l'exili, Carles Puigdemont. Atesa la rellevància de la decisió, el Govern ha afirmat que estan "expectants" pel pronunciament que faci la justícia europea, tot i que volen ser "prudents" i no "especular amb els diferents escenaris" que es podrien obrir. En tot cas, Plaja ha declarat que el Govern segueix "al costat" de Puigdemont i que esperen que arribi "d'Europa la justícia que l'Estat ha vulnerat". Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, viatja aquest dimarts cap a Brussel·les per fer costat al president a l'exili.

A més, tots els consellers i secretaris generals del Govern es reuniran aquest divendres al Palau Robert per "avaluar la feina feta" durant la primera meitat de la legislatura i "seguir treballant en els reptes" de la segona part. La jornada coincideix amb el tret de sortida de la campanya de les eleccions generals, però la portaveu Patrícia Plaja ha descartat que hi hagi cap mena de connexió destacant que ja s'havien fet dues trobades de treball amb anterioritat i que aquesta ja estava prevista: "No té res a veure amb l'inici de la campanya". En el marc de la reunió, però, ha admès que el Govern vol "preparar-se per protegir Catalunya des de les institucions" pel que pugui passar a partir del 23 de juliol.

D'altra banda, el Govern ha acordat impulsar un grup de treball amb experts independents que treballi en la prevenció contra la violència sexual que afecta els infants i adolescents. De fet, Patrícia Plaja ha avançat que hi formaran part, entre altres, l'advocada Carla Vall, la sexòloga Raquel Tulleuda; Eduard Vallory (president de CATESCO) o Vicky Bernadet. A més, la portaveu no ha concretat quan se signarà l'acord per la B-40, però ha destacat que es firmarà en paral·lel amb l'acord de 914 milions per fer altres obres.