La Generalitat i el govern espanyol han desbloquejat els projectes de la B-40 i de diverses infraestructures per valor de 914 milions d'euros i aquesta mateixa setmana signaran l'acord, segons ha avançat TV3 de fonts de l'executiu de Pere Aragonès. Aquest paquet d'infraestructures són obres que ERC va negociar amb el PSOE per incloure-les als pressupostos de l'Estat, i que van exigir que comencessin al mateix temps que les del tram de la B-40 entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès. Precisament, la construcció d'aquesta ronda nord va ser una de les condicions del PSC per aprovar els pressupostos de la Generalitat.

Per garantir que totes aquestes obres s'executaran, està previst que l'Estat assumeixi el cost, però que el govern català sigui qui es responsabilitza de fer-les. Dins del paquet d'infraestructures acordades per ERC, es recullen millores a l'N-260, l'Eix Pirinenc, i també en les connexions a l'N-2 al Maresme i les autopistes AP-2 i AP-7. També hi ha diverses millores ferroviàries, com dos nous intercanviadors entre la línia de Rodalies i la de Ferrocarrils a Sant Cugat del Vallès.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ja va assegurar aquesta setmana que veia "factible" signar el protocol per construir la Ronda Nord abans de les eleccions generals del 23 de juliol i va avançar que aquesta firma arribaria "aviat". Sánchez va explicar que ja havia parlat sobre aquest projecte amb Ester Capella, la nova titular de la cartera de Territori del Govern, i va subratllar que l'executiu espanyol treballaria perquè arribés l'entesa "com més aviat millor".

Una primera trobada entre Govern i PSC

De fet, el Govern i el PSC celebraran la primera trobada de seguiment de l'acord de pressupostos aquest dijous 6 de juliol, segons va anunciar la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero. En una entrevista a Ser Catalunya, va exposar que sospiten que hi haurà aspectes del pacte que no s'han complert, com que "aquest trimestre s'havia de licitar l'ampliació de la dessaladora de Tordera i no ha passat encara". "No estem complint amb l'acord pressupostari ni amb la llei que vam aprovar al Parlament per fer front a la sequera. Sospitem que hi haurà coses que no les farem", va alertar.

Precisament, Romero es va referir a l'acord de la Ronda Nord i es va mostrar confiada que abans de marxar de vacances estaria signat. També va mencionar els 900 milions per a infraestructures, que finalment també s'executarà, i el pla definitiu del macrocomplex Hard Rock.