Arxivat. El titulat del jutjat d'instrucció 29 de Barcelona ha arxivat la querella que la Generalitat i un grup d'advocats catalans va presentar contra l'exlíder del PP Pablo Casado, a qui acusen d'un delicte d'injúries amb l'agreujant d'odi, segons una resolució difosa aquest dimarts, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. Pel magistrat, Casado va cometre un "excés d'expressions", quan va mentir i va assegurar, en un míting a Galícia, que a Catalunya no es permet anar al lavabo als escolars si no ho demanen en català, però afegeix que s'emmarca en el debat polític, en aquest cas, sobre el model de l'escola catalana, on predomina la llibertat d'expressió. 

Josep Rosell, de l'Equip d'Advocats Independentistes, ja ha avançat que presentaran recurs a l'Audiència de Barcelona i que la intenció és arribar a Estrasburg per denunciar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que l'estat espanyol no investiga delictes d'odi contra l'escola catalana. Afegeix que la justícia arxiva la causa a Casado, mentre que hi ha tres ciutadans catalans a un pas de judici per fer piulades que critiquen polítics espanyols com l'exlíder del PP, en referència a la causa de la família de Canet de Mar.

Cap penediment

Pablo Casado va declarar com a investigat al jutjat per videoconferència, el març passat, i va afirmar al jutge de Barcelona que “no va contrastar” personalment les acusacions falses que va dir sobre l’escola catalana en un acte polític del Partit Popular a Galícia el desembre del 2021. En concret, el llavors president del PP va assegurar que “no deixaven anar al lavabo als nens si no ho demanaven en català“ i que “se’ls posava pedres a la motxilla”. En la declaració, Casado es va emparar en la seva inviolabilitat parlamentària i va assegurar que amb les seves paraules “protegia la família de Canet de Mar”, que a parer seu va ser perseguida per haver demanat el 25% de castellà a la classe de la seva filla. L’expopular també va assegurar que criticava “el Govern, ERC i Junts”, per fomentar una nova llei educativa, i no va mostrar cap penediment.

Àmbit públic

En la resolució, el magistrat Santiago García afirma que les declaracions de Pablo Casado queden emparades en la llibertat d’expressió i informació, i cita jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans que “no només s’han de permetre les crítiques inofensives o indiferents, sinó també les que puguin molestar, inquietar o disgustar”.

El jutge argumenta que els delictes de calúmnies i injúries s’han d’analitzar en el context que es realitzen i que en aquest cas és en el de la participació política, i conclou: “En l’anàlisi dels excessos en les expressions proferides en la contesa pública han de fer-se en aquest context de límits i, en aquest cas, és procedent l’arxivament de la querella perquè es tracta d’un debat polític entre persones i que afecta aspectes públics no privats de la vida”.

Es dona la circumstància que Pablo Casado ja va presentar recurs a l'Audiència de Barcelona per demanar l'arxivament de la querella contra ell. I el jutge, sense esperar la resposta del tribunal, ja ha ordenat el sobreseïment lliure de la investigació.