La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha anunciat aquest dilluns el seu pròxim viatge institucional a Brussel·les, aquest dimarts 4 i dimecres 5 de juliol. Aquest serà el sisè viatge de la consellera a la capital europea des de la seva presa de possessió al mes d'octubre passat. El motiu del viatge serà acompanyar els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en el moment en què es coneixerà la doble sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre la seva immunitat. Serret atendrà els mitjans de comunicació per aportar la valoració del Govern sobre aquesta decisió una vegada finalitzi la roda de premsa dels eurodiputats al Parlament Europeu, que se celebrarà el mateix dia a les 12 h.

A més d'aquesta qüestió, la més rellevant de totes les que envolten el viatge, la consellera Serret tindrà altres compromisos durant la seva estada a Brussel·les. El dimecres 5 de juliol, a partir de les 3 del migdia, també intervindrà en la sessió plenària del Comitè de les Regions per reafirmar el compromís de les forces progressistes davant de l'auge de l'extrema dreta a tota Europa.

A més, participarà en una reunió amb els membres de la xarxa europea Quatre Motors per Europa i representants de la Comissió Europea el dimecres 5 de juliol al matí. L'objectiu d'aquesta trobada és traslladar a les institucions europees la importància que territoris com Catalunya tinguin un paper central en totes les fases de gestió dels programes europeus. Quatre Motors per Europa és una xarxa integrada per les regions de Baden-Wüttemberg, Llombardia, Auvergne-Rhône-Alpes i Catalunya, que treballa per promoure la col·laboració i el desenvolupament econòmic d'aquests territoris. Finalment, el dimecres 5 de juliol al migdia, la consellera Serret tindrà una trobada amb funcionaris i estudiants catalans de les institucions europees a l'Espai Catalunya Europa.

Les sentències del TGUE es faran públiques aquest dimecres, però podrien quedar en paper mullat

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), a Luxemburg, farà públiques dimecres vinent les dues sentències que han de resoldre si els eurodiputats a l’exili Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poden mantenir la seva immunitat parlamentària o si es permet la seva entrega a l’Estat espanyol. La resolució, però, arribarà després de canvis importants al Codi Penal que poden deixar en paper mullat les dues resolucions. La derogació del delicte de sedició per part del govern espanyol, el desembre passat, ha obligat el Tribunal Suprem a actualitzar el processament de Puigdemont, Comín i Ponsatí i, el març passat va eliminar la sedició en concurs amb malversació i va incorporar la malversació agreujada i la desobediència.

Això significa, segons la defensa dels polítics de Junts, exercida per Gonzalo Boye, que si el TGUE no els accepta la demanda i els retira la immunitat, el jutge del Suprem, Pablo Llarena, hauria de tornar a demanar un suplicatori a la cambra europea amb els nous delictes, que en el cas de Ponsatí només és el de desobediència. Si Llarena no fa aquest pas previ i reactiva l’euroordre de detenció, els polítics catalans tornaran a demanar mesures cautelars per mantenir la immunitat, a més, recórrer contra la sentència davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).