El Govern ha aprovat aquest dilluns la creació de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista. Un òrgan que tindrà per objectiu analitzar la resposta judicial i les mesures penals per aquest tipus de violència. El nou òrgan dependrà del Centre d'Estudis Jurídics del Departament de Justícia del Govern i formarà més de 1.500 professionals en dos anys. 

Així ho ha anunciat la consellera de Justícia, Ester Capella, després de la reunió de Govern, celebrada extraordinàriament aquest dilluns per l'inici del judici al procés que començarà aquest dimarts al Tribunal Suprem. En la roda de premsa, Capella ha defensat la creació d'aquest nou organisme perquè "el departament ha de contribuir a eradicar la violència masclista" després que l'any passat set dones fossin assassinades per les seves parelles. 

Per la consellera, l'observatori ha de servir per "millorar els protocols" i "donar eines" per a la ​"prevenció, atenció i tractament" de la violència masclista i les seves víctimes. Capella ha defensat que "cal analitzar què està passant" davant la quantitat de casos que hi ha i també donar "respostes jurídiques i legals" al problema.

Segons l'executiu, l'observatori tindrà com a objectiu analitzar la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d’atenció a la víctima "amb l’objectiu de millorar-ne l’efectivitat i de contribuir a la lluita contra la violència masclista".

L’Observatori també "farà recerca i investigació amb metodologia acadèmica i proporcionarà conclusions per a la millora de les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament de la violència masclista". A més, oferirà "formació específica sobre violència masclista adreçada als professionals que treballen als jutjats i als que ho fan en tot l’àmbit de l’execució penal a Catalunya".