La preocupació per les onades de calor se suma als efectes que aquestes comporten, com ara l'escassetat d'aigua per la manca de pluges. En aquest context, i davant el fet que els embassaments de conques internes catalanes se situen en un baix 42,3% de reserves, el Govern ha constituït aquest dimarts la Comissió Interdepartamental de Sequera per abordar aquesta problemàtica i com combatre-la. Ja la setmana passada, es va declarar l'alerta hidrològica a les unitats de la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l'Anoia Gaià. Entre els objectius que s'ha fixat la comissió, hi ha el de fer seguiment i monitoratge de l'evolució dels diferents estats de sequera i impulsar les mesures que contribueixin a revertir aquesta tendència.

En la roda de premsa de balanç del curs polític, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió i ha expressat que cal fer front "amb serenor, però sense confiar-se" a l'estat de les reserves als embassaments. Aragonès ha volgut fer valdre "la feina de reforç" de la infraestructura d'abastament d'aigua i també ha indicat que les dessaladores treballen, en aquests moments, al 85%. Segons ha precisat, aquestes tasques intenses han permès produir 34,5 hectòmetres cúbics des del mes de febrer, fet que ha possibilitat "allargar les reserves i mantenir els nivells d'aigua en els embassaments més temps". Tot i que aquesta comissió s'ha reunit aquest dimarts, no està previst que aquest mes d'agost s'adoptin mesures que siguin "més intenses" que les que hi ha implementades actualment.

 

Les properes reunions d'aquest nou òrgan es produiran quan ho decideixi la presidència de la comissió —és a dir, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà—, sigui per iniciativa pròpia o perquè hi hagi peticions d'alguns dels membres donada l'evolució que presentin els recursos hídrics del país. Més enllà de Jordà, també formen part d'aquesta comissió Laura Vilagrà, consellera de Presidència; Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball; Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior; Josep Maria Argimon, conseller de Salut; i Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En aquesta primera trobada, també hi ha assistit Patrícia Plaja, portaveu del Govern; i Jordi Molist, director d'abastament de l'ACA. Una de les conclusions de la trobada ha estat que la Generalitat donarà suport als ajuntaments catalans perquè puguin respondre davant els "problemes puntuals de desabastiment" que es registrin. Es farà amb suport tècnic i assessorament permanent.

Els ecologistes demanen aprofitar aigües pluvials

Aquest mateix dimarts, Ecologistes en Acció ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua que ampliï els sistemes urbans de drenatge sostenible i que es treballi en la normativa que faci falta per poder "aprofitar les aigües pluvials". Sobre la primera de les mesures, consideren que la millor opció és la gestió del drenatge en origen i també la construcció de dipòsits de laminació. L'objectiu és, segons l'organització ecologista, poder "descongestionar" el sistema convencional de clavegueram, de manera que es pugui controlar més les pluges torrencials i l'impacte d'aquestes.