El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut en roda de premsa per fer balanç del curs politic, quatre dies després de la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb els vots d'ERC. Aragonès ha evitat referir-se a la carregada contra els republicans i la resta de grups amb què va respondre la presidenta, ha mostrat el convenciment que aquesta situació no tindrà efecte en la continuïtat de l'acord de Govern amb Junts, però sí ha llançat un missatge als socis a "aïllar les crítiques que no siguin constructives" i a "deixar enrere les batalletes del dia a dia".

 

"L’aplicació del reglament del Parlament la setmana passada pot generar soroll i dificultats, però hem de posar els grans reptes de país per sobre d’aquestes circumstàncies. Ens hem de sobreposar a les dificultats que hi pugui haver", ha reclamat, en referència al malestar que ha provocat en alguns sectors de Junts el vot d'ERC,

Més enllà d'aquest episodi, Aragonès ha fet un balanç positiu del funcionament del Govern, de la feina de tots els consellers; ha assegurat que els consellers de Junts no li han transmès que hi hagi d'haver cap canvi en el pacte de govern; i ha reclamat confiança en el país i els seus actius. "Per guanyar s'ha d'abandonar qualsevol discurs derrotistes. Deixem enrere les batalletes del dia a dia", ha demanat.

Pressupostos

A l'hora de fer repàs de la feina feta aquest curs, ha subratllat la bona evolució de l'economia, després de la crisi de la covid; ha admès que la situació provocada per la guerra d'Ucraïna és d'alta complexitat; i ha pronostica que el creixement serà més lent però que no hi haurà recessió. Ha destacat l'efecte que la inflació està tenint en famílies i empreses, i ha subratllat que un dels objectius centrals del Govern serà garantir l'aprovació dels pressupostos, per a l'elaboració dels quals ha reclamat "màxima implicació" de tots els consellers i ha garantit la intenció d'abordar el projecte amb els agents econòmics.

La voluntat d'Aragonès és aprovar els pressupostos amb els vots dels grups que van facilitar la seva investidura, tot i que el que s'apunta com a més factible és la repetició de l'acord amb els comuns amb què es van aprovar els comptes d'aquest any.

Reformes legislatives

Després de la reunió que va celebrar la setmana passada la taula de diàleg, que segueix sense concretar propostes, el president ha assegurat que malgrat les dificultats es comencen a bastir els primers acords en aquest fòrum i ha advertit que els avenços en la desjudicialització hauran de ser efectius abans que acabi desembre.

Ha evitat referir-se a qüestions concretes, emparant-se en la necessitat de discreció de les converses, tot i que sí ha reiterat, sense referir-se explícitament al delicte de sedició, que la reforma del Codi Penal només requereix voluntat d'acord perquè existeix la majoria suficient per tirar-la endavant. Aragonès ha assegurat que l'objectiu és que el procés de desjudicialització tingui els efectes de l'amnistia i permeti garantir que no hi haurà presó ni exili ni ofensives del Tribunal de Comptes contra els líders independentistes pel seu compromís polític. Ha insistit que l'amnistia i l'autodeterminació es mantenen com els objectius de la negociació.

Aragonès ha sortit a replicar, sense necessitat que ningú li preguntés, a la valoració que el president espanyol Pedro Sánchez va fer de la caiguda de l'independentisme segons el CEO, la qual va atribuir a cansament de la societat i al procés de diàleg, i l'ha desafiat que "si el president del govern espanyol està tan segur que el diàleg i la negociació minimitza l'independentisme, que posi les urnes". "Si no les posen és perquè saben que no guanyaran", ha reblat a més de reiterar que la guia del diàleg amb l'Estat és l'informe del diputat letó Boriss Cilevics aprovat al Consell d'Europa. De fet, Aragonès ha relativitzat aquest descens en el suport a l'independentisme, assegurant que són dades similars a les que indicava el CEO abans de l'1-O.

El president, que ha comparegut amb corbata, ha retret que les mesures impulsades pel govern espanyol per reduir el consum d'energia, s'han adoptat sense consultar els governs autonòmics, però ha assegurat que s'aplicaran les que siguin de sentit comú.

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.