Després del pacte amb el PSC, el Govern necessita arribar a un acord amb com a mínim una altra força parlamentària per poder tirar endavant els comptes de la Generalitat. Els ulls estan posats sobre els comuns, que van aprovar juntament amb els socialistes els comptes de l’any passat, però els de Jéssica Albiach s’han negat a negociar mentre l’Executiu no faci caure el macroprojecte del Hard Rock, que s’està tramitant i pendent d’un informe mediambiental. Davant aquestes declaracions de la líder dels comuns, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s’ha queixat que els comuns “s’entestin” a lligar el seu suport als comptes a aquest projecte, reiterant que els pressupostos no destinen “ni un euro” al centre recreatiu del Camp de Tarragona. 

Davant la insistència dels comuns perquè el Govern d’Aragonès digui que no a aquest projecte, Plaja ha assenyalat que l’Executiu “no contempla assumir el cost que suposaria aturar-ho”. “El Hard Rock és un acord que fa molt temps que és vigent i el Govern està deixant que continuï amb els seus tràmits. És una herència adquirida i costaria molts diners a tots els catalans impedir que hi hagi un contracte entre privats. Nosaltres no estem en aquest punt. L’any passat vam arribar a un compromís amb el PSC i tenim l’obligació de garantir tota la tramitació”, ha assenyalat la portaveu, que no ha xifrat aquest cost.

Els comuns "no poden dir que no"

Anant més enllà, Patrícia Plaja ha reiterat que el model del Hard Rock no és el que defensa el Govern i que, de fet, coincideix amb bona part amb el que denuncien els comuns, però que el seu deure és deixar que el projecte es vagi tramitant i garantir que només es faci “si es donen totes les condicions necessàries”. En el mateix sentit, ha criticat que els comuns hagin aprovat els últims tres pressupostos de la Generalitat quan el context respecte del Hard Rock era pràcticament el mateix, però que ara enguany ho hagi posat com una línia vermella per donar-los suport. Per tot plegat, i subratllant que els d’aquest 2024 són els pressupostos “més socials de la història”, ha considerat que “els comuns no poden dir que no” als comptes.

En la mateixa línia, Plaja s'ha mostrat optimista després d'aconseguir l'acord amb el PSC i ha contemplat la possibilitat que els pressupostos del Govern prosperin amb el suport de més de tres formacions. També ha reconegut que el pacte anunciat avui amb els socialistes s'hauria pogut signar fa "molts dies" —segellaran l'acord aquesta mateixa tarda al Palau de la Generalitat el president Aragonès i Salvador Illa— però "els temps i l'interès d'una de les parts negociadores" han endarrerit el pacte. "Ara hi ha altres parts com Junts o els comuns que també deuen tenir els seus interessos", ha resolt. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!