"En cap cas" el Govern té intenció d'abaixar la guàrdia en el confinament per combatre el coronavirus la setmana vinent. Amb aquesta contundència ho ha assegurat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu. No obstant això, el Govern no ha avançat encara quines previsions té en relació al desescalament del confinament.

De fet, el Govern català espera conèixer en quines condicions l'Estat farà efectiu l’aixecament del confinament per a feines no essencials a partir del 9 d’abril, quan acaba el termini fixat per al decret del gabinet de Pedro Sánchez, i especialment a partir de dilluns vinent, quan conclou el parèntesi de les vacances de Setmana Santa.

L’executiu treballa amb diferents escenaris, a partir de les limitacions que fixi l’aixecament del confinament total de l’Estat, i a partir d’aquí articularà la seva pròpia resposta.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia apuntat ahir que les mesures de desconfinament s'haurien de posar en marxa quan es registri a Catalunya una reducció sostinguda de casos durant 14 dies. De moment, però, les dades d'aquest dilluns sobre l'extensió de la malaltia apuntaven, després de quatre dies de descens de les xifres, un lleu rebrot dels casos de morts i infectats. Només ahir es van sumar al balanç de Salut 149 noves víctimes del coronavirus.

En aquest procés, el Govern té previst un desescalament del confinament amb diferents intensitats depenent del territori i la població. Vergés ha subratllat en la roda de premsa d'avui que no serà el mateix l'aixecament que s'aplicarà a Barcelona o ciutats de l'àrea metropolitana que l'aixecament de les mesures que es podrá dur a terme en àrees amb menor densitat de població.

Això no obstant, el Govern evita avançar dades i es remet a l'informe que avui ha encarregat a l'epidemiòleg Oriol Mitjà sobre de quina manera s'hauria de dur a termes al sortida del confinament. L'informe s'haurà de lliurar al Consell Executiu en un termini de 15 dies.