El Govern treballa contra rellotge per tancar la resposta a la interlocutòria del TSJC que fixa el 31 de maig com a data límit perquè s'apliqui a les escoles catalanes la sentència que imposa un 25% de castellà. El calendari pressiona fins al punt al Palau de la Generalitat s'ha advertit els consellers i els seus equips sobre la necessitat de mantenir lliure el matí de divendres per si cal convocar una reunió extraordinària del Govern per aprovar el decret amb què s'ha de blindar els centres. Aquest text requereix una posterior ratificació del Parlament, la qual cosa obliga a agilitzar els terminis.

Aquest matí ha estat el president, Pere Aragonès, qui ha assumit personalment les converses amb els socis per desencallar aquest tema. Per part d'ERC també hi ha participat a les converses la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la de Cultura, Natària Garriga, però, curiosament, no hi era el conseller del ram, el titular d'Ensenyament, Josep Gonzàlez Cambray, cada cop més gestionat per la seva gestió. Per part de Junts, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general del partit, Jordi Sànchez, però també els futurs responsables de la formació, Laura Borràs i Jordi Turull, així com el president del grup parlamentari, Albert Batet.

Decret de Junts

La reunió ha servit per abordar la proposta de decret que Junts va fer arribar dilluns al president amb l'objectiu de blindar la immersió, protegir les direccions dels centres i els mestres, i deixar en mans del departament d'Ensenyament la validació dels projectes educatius. Els republicans han donat llum verda a la proposta, que s'afegeix al decret que fa unes setmanes va anunciar Cambray per regular el règim lingüístic previst a la llei d'Educació del 2009, però que no estarà enllestit abans d'un any.

Fonts de la negociació assenyalen que a la reunió d'Aragonès amb la cúpula de Junts s'hauria abordat també la possibilitat d'impulsar propostes legislatives, més enllà de la reforma de la llei del català, de la qual Junts s'ha desmarcat argumentant que aquesta mesura no té el suport de les entitats en defensa de la llengua i del col·lectiu docent. El Govern no dona per tancada aquesta carpeta i s'apunta la possibilitat de respondre a la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles amb una llei específica.

Nova proposta

Precisament aquest matí, PSC, ERC i comuns havien llençat un ultimàtum a Junts, advertint aquesta formació que disposava de 24 hores per sumar-se al consens legislatiu per la llengua. No han especificat si es referien a la reforma de la llei de política lingüística, però si han deixat clar que havia de ser un "text legal" que doni resposta a la sentència del TSJC que fixa el 25% del castellà a les aules. 

La resposta de Junts al Parlament ha estat igualment clara. "Tenim tota la predisposició i disposició per solucions conjuntes i alternatives jurídiques que puguin portar a evitar la imposició del 25% de castellà a les escoles. Però aquesta alternativa no passa per reformar la llei de política lingüística, que Junts no aprovarà en cap cas", ha advertit.

Posteriorment, Esquerra ha reconegut que s'ha obert a negociar alternatives a la reforma de la llei de política lingüística, però ha insistit que aquesta proposta no es pot limitar a un consens entre les formacions independentistes sinó que ha de preservar l'acord amb PSC i comuns.

Recurs de reposició

Paral·lelament, el Gabinet Jurídic de la Generalitat ha presentat avui el recurs de reposició contra la interlocutòria que exigeix l'execució de la sentència de manera immediata. El Gabinet Jurídic considera que l'Asamblea por una escuela bilingüe no té legitimitat per demanar l'execució de la sentencia i que el fet la interlocutòria es basi en seva posició no només vulnera la llei del contenciós sinó que a més és contrari a la jurisprudència. ​El Govern demana la suspensió dels efectes de la interlocutòria fins que se decideixi sobre el recurs de reposició.