El Partit Popular ha iniciat l'ofensiva contra el català a les Illes Balears de la mà de Vox. No fa ni dos mesos que la popular Marga Prohens va ser investida presidenta, però el seu executiu ja avança per eliminar la llengua catalana de la funció pública. Aquest dilluns van anunciar el primer gran pas, amb la retirada del requisit de saber català per poder treballar a la sanitat pública. Una mesura que podria ser només l'inici d'una gran croada contra la llengua a les Illes Balears, segons ha deixat entreveure el portaveu de l'executiu balear, el popular Toni Costa.

I és que des de Vox van demanar anar un pas més enllà amb la supressió del català i van reclamar eliminar el requisit de saber aquesta llengua en tota la funció pública. La resposta del PP, lluny de rebutjar aquesta proposta del partit d'extrema dreta, va ser deixar la porta oberta: "Ni es descarta, ni es deixa de descartar, ja veurem", va afirmar Costa, possibilitant reduir, encara més, la presència del català en l'administració pública balear. Una mesura que, de fet, està present en l'acord d'investidura signat pel PP i Vox.

Què diu el pacte de PP i Vox sobre el català a les Balears?

En l'acord del PP i Vox per investir Marga Prohens hi ha un apartat dedicat a l'educació i la llengua, un pla d'acció ple de mesures contra el català. Entre aquestes, hi ha modificar "les normes que suposin una imposició lingüística, assumint que en la comunitat existeixen dues llengües oficials". "Es farà el desenvolupament normatiu corresponent per garantir que el desconeixement del català no penalitzi en l'accés a la funció pública". Un punt que, en cas d'aplicar-lo, significaria eliminar el requisit de saber català per poder treballar a tota l'administració pública. 

De moment, el portaveu de l'executiu balear ha apuntat que només tindrà efecte en l'àmbit de la sanitat, encara que ha assegurat compliran amb "el contracte" que tenen amb els ciutadans, "i també amb l'acord d'investidura que es va signar amb Vox". "Veurem en el futur com es va desenvolupant", ha afegit Toni Costa.

Vox, al capdavant de l'Oficina de Garanties de la Llibertat Lingüística

A banda d'eliminar el requisit del català a la sanitat, el govern balear també ha posat en mans del partit d'extrema dreta, compromès amb erradicar la llengua catalana de la quotidianitat a les Illes Balears, l'Oficina de Garanties de la Llibertat Lingüística. Així mateix, l'executiu s'ha carregat la Direcció de Política Lingüística, impulsada per Francina Armengol amb l'objectiu de promoure el català, i ha canviat els estatuts de l'Institut d'Estudis Baleàrics perquè quedi adscrit a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.