L'executiu de Pere Aragonès va aprovar el passat mes de març els pressupostos del 2023 gràcies als vots de PSC i comuns, quan encara no feia mig any que el pacte de govern amb Junts havia saltat pels aires. Tres mesos després, el Govern ha posat de nou en marxa la maquinària per elaborar el projecte pressupostari de l'any vinent i, segons la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, aquest cop Junts per Catalunya serà el soci prioritari, el "primer partit" amb qui l'executiu "establirà els pactes que calgui".

Després d'un cap de setmana en què el PSC ha multiplicat la seva presència a les alcaldies catalanes i a punt d'entrar en una nova campanya electoral, Vilagrà ha insistit durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu a recordar la crida d'Aragonès a un front democràtic davant de l'avenç de la dreta espanyolista i ha emmarcat la voluntat de prioritzar les converses amb Junts a la necessitat de "treballar per mantenir i defensar el model de convivència de Catalunya". "Necessitarem treballar intensament amb aquest partit polític", ha insistit la consellera, que ha volgut subratllar repetidament que "no és només un tema pressupostari és també polític i de defensa del país".

En ser interrogada sobre el fet que els darrers pressupostos es van acordar amb el PSC i comuns, la consellera ha admès que ERC no en té prou amb el suport dels diputats de Junts i, per tant, igual com van fer en aquella ocasió, la intenció és negociar amb tots els grups parlamentaris.

Llei Audiovisual

La consellera ha comparegut a la roda de premsa per anunciar l'aprovació de l'avantprojecte de llei de comunicació audiovisual de Catalunya, que actualitza l'anterior text, del 2005, i amb la qual la norma s'adapta a les directives europees. Segons Vilagrà, aquesta nova llei ha de ser "una eina importantíssima de promoció de la llengua", però també introdueix "molt d'èmfasi a la lluita contra la pressió estètica". Això no obstant, la nova llei no contempla les sancions, i deixa aquesta qüestió en mans del Parlament que és qui, segons la consellera, "estableix habitualment el règim sancionador".

La llei estableix la regulació per a les empreses i institucions de Catalunya, com la plataforma Filmin o les productores audiovisuals catalanes. Pel que fa a la presència del català, i atès que la directiva europea fixa que un 51% de la producció ha de ser en llengües europees, el Govern reclama que d'aquest percentatge la producció que es faci a Catalunya el 51% sigui en català.

Reunió amb Collboni

Tot i insistir en els retrets sobre l'arribada de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona, a través del que ha descrit com una "operació d'Estat", Vilagrà ha assegurat que el Govern treballarà intensament amb el nou govern de la capital i que en els pròxims dies se celebrarà una reunió entre el president de la Generalitat i l'alcalde de Barcelona, per a la qual els respectius equips estan ja buscant una data.

En resposta a les qüestions que Collboni reclama negociar amb la Generalitat, la responsable de Presidència ha insistit que l'ampliació de l'aeroport del Prat s'haurà de tirar endavant amb el suport dels ajuntaments afectats. Pel que fa l'acord que el Govern negocia amb l'Estat sobre la B-20, l'anomenat Quart Cinturó, l'ha vinculat a inversions per valor de 914 milions d'euros per a la millora d'infraestructures, entre els quals el corredor de la C32 i la NII al Maresme, al qual es destinarà una partida de 384 milions; la N260 de l'Eix Pirinenc, amb 260 milions; i 250 per millorar els accessos a l'AP7 i l'AP2.

Revertir l'elecció d'Orriols

La consellera s'ha referit també a l'arribada d'Aliança Catalana a l'alcaldia de Ripoll. Ha retret que malgrat que "ERC, PSC i CUP van ser capaces d'articular un front democràtic" per evitar-ho "Junts per Catalunya no va estar a l'altura, ni des de la direcció nacional ni la local, amb plantejaments erràtics i tebis". "Espero que tots n'hàgim après", ha reblat Vilagrà, que ha deixat clar que l'elecció de Sílvia Orriols "no és un fet que no es pugui revertir, al contrari" i ha mostrat la confiança "que es pugui treballar per revertir aquesta situació".