El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha dit aquest dimarts que l'Executiu no descarta aprovar la llei del referèndum mitjançant un decret llei en comptes de la via parlamentària.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha detallat que una altra opció és la de l'article 81.3 del reglament del Parlament, que permet introduir votacions 'exprés' d'última hora en el ple, i permetria a JxSí i la CUP esquivar la impugnació per part de l'Estat.

Preguntat per si es planteja aprovar la llei del referèndum fora del Parlament, ha defensat que "l'important no és el com, sinó el que s'està aprovant", i ha assegurat que el Govern no donarà detalls de l'operativa de l'1-O fins que no es convoqui.

Pel que fa al calendari de cara a l'1-O, Turull ha demanat aquest dimarts a la CUP que “respecti els tempos” de l’executiu català amb la gestió dels preparatius, però ha “garantit” que tota la logística necessària per al referèndum “estarà llesta i tothom en coneixerà els detalls” quan s’hagi de votar. 

Desobediència al TC

A més, Turull ha advertit avui que el Govern de la Generalitat desoirà el Tribunal Constitucional (TC) si anul·la la Llei del Referèndum i només "obeirà el mandat" del Parlament català, "amb totes les conseqüències" que pugui comportar. 

"Els puc assegurar que el Govern serà absolutament lleial al mandat que surti del Parlament. Obeirem el Parlament, amb totes les conseqüències. El mandat dels ciutadans i del Parlament és el que obeirem, perquè això és la democràcia", ha assegurat el portaveu. 

Junts pel Sí i la CUP aprovaran abans del referèndum de l'1 d'octubre tant la Llei del Referèndum —que pretén donar empara a l'esmentada consulta— com la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República, la principal de les anomenades "lleis de desconnexió" amb l'Estat, prevista per, en cas que guanyés el 'sí' a la independència, crear un marc legal alternatiu a l'espanyol.

Unió PP-PSOE

Preguntat pel front comú de PP i PSOE contra el referèndum, ha respost que "mentre ells volen callar un poble, el Govern vol donar-li la paraula perquè decideixi el seu futur".

A més, Turull ha assegurat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, tracta els catalans "com a súbdits" per no deixar-los votar en un referèndum, i l'ha acusat de no aportar cap proposta per seduir-los ni explicar-los si té alguna oferta per a ells.

Sobre l'aposta de la portaveu del PSOE en el Congrés, Margarita Robles, per retirar les urnes si n'hi ha l'1-O, Turull ha dit que "molts del PSOE que desgraciadament ja no hi són es posarien les mans al cap" en sentir-ho.